Business

Kerala PSC - Mental Ability 03 (Calendar)

Kerala PSC - Mental Ability 03 (Calendar)

1. If today is Monday, after 54 days it will be:
[a] Wednesday
[b] Saturday
[c] Tuesday
[d] Thursday

On dividing 54 by 7 we get 5 as reminder.
∴ After 54 days = Monday + 5 = Saturday

2. If 02 Nov 2003 is the first Monday, which is the fourth Wednesday of November 2003?
[a] 25 Nov 2003
[b] 24 Nov 2003
[c] 23 Nov 2003
[d] 22 Nov 2003

November 2 is Monday
November 4, 11, 18, 25 are Wednesday
∴ 4th Wednesday is on November 25

3.How many days are there from 15th January 2001 to 15th May 2001, both days including?
[a] 119
[b] 120
[c] 121
[d] 122

January (31-15) = 17 days
February =28 days
March = 31 days
April = 30 days
May = 15 days
i.e. 17+28+31+30+15=121 days

4. How many days are there between 25 Feb 2004 and 09 Mar 2004?
[a] 11
[b] 13
[c] 12
[d] 14

2004 is a leap year,
so February has 4 days and in March8 days
i.e. 12 days

5. If the 11th day of a month having 31 days is Saturday. Which of the following days will occur five times in that month.
[a] Monday
[b] Saturday
[c] Sunday
[d] Thursday

4, 11, 18, 25 of that month will be Saturday
1, 8, 15, 22, 29 of the month will be Wednesday
2,9, 16, 23, 30 of the month will be Thursday.
Here Thursday is given in options

6. If 1st January 2013 is Tuesday. How many Tuesdays are there in 2013?
[a] 51
[b] 52
[c] 53
[d] 54

1st January 2013 is Tuesday
In an ordinary year 52 weeks + 1 odd day
∴ No ofTuesday = 52+1=53
(The odd day will also be Tuesday)

7. If 8th of the month falls 3 days after Sunday, what day will be on 17th ofthat month.
[a] Friday
[b] Thursday
[c] Tuesday
[d] Wednesday

8th of month is 3 days after sunday i.e. Wednesday
8, 15 Wednesday
∴ 17 is Friday

8. If 14 April 2013 is Sunday, then 20 Sep 2013 is:
[a] Sunday
[b] Wednesday
[c] Friday
[d] Saturday

Apr - 16 days
May - 31 days
Jun - 30 days
Jul - 31 days
Aug - 31 days
Sep - 20 days
i.e. 16+31+30+31+31+20 = 159 days
On dividing 159 by 7 remainder is 5 i.e. 20 Sep 2013 is Sunday + 5 = Friday

9. 10 May 2018 is Thursday, then 25 Dec2018 will be:
[a] Wednesday
[b] Sunday
[c] Monday
[d] Tuesday

May - 21 days
Jun - 30 days
Jul - 31 days
Aug - 31 days
Sep - 30 days
Oct - 31 days
Dec - 25 days
i.e. 21+31+30+31+31+30+31+25= 229 days
On dividing 229 by 7 remainder is 5 i.e. 20 Sep 2013 is Sunday + 5 = Friday

10. In a leap year February 1 is Friday, then March 2nd is on
[a] Wednesday
[b] Sunday
[c] Monday
[d] Tuesday

February 1, 8, 15, 22, 29 is Friday
March 2 is Sunday

11. The calender for the year 1982 is same as for which year?
[a] 1988
[b] 1990
[c] 1992
[d] 1993

On diving 1982 by 4 we get reminder 2.Therefore the year will repeat after 11 years i.e. 1982+11=1993

Note :- To find the similar calender year, divide the given year by 4 if we get reminder 1 the same calendar will repeat after 6 year. If the remainder is 2 or 3 the same calender will repeat after 11 years. If the calender is a leap year the same calender will repeat after 28 years.

12. If 01 Jan 1985 was Tuesday, then 31 Dec 1981 is:
[a] Thursday
[b] Monday
[c] Wednesday
[d] Friday

01.01.1985 - Tuesday
01.01.1984 - Sunday (Leap Year)
01.01.1983 - Saturday
01.01.1982 - Friday
31.12.1981 - Thursday

13. Syam was born on August 11, Mohan is 11 days elder than Syam. Independence day of the year was on Monday. Then Mohan's birthday is on:
[a] Monday
[b] Tuesday
[c] Sunday
[d] Saturday

August 15 - Monday
Syam's Birthday - August 11
Mohan's Birthday - July 31
August 1, 8, 15 - Monday
∴ July 31- Sunday

14. Which year of the National Calendar began in March 2005.
[a] 1901
[b] 1891
[c] 1426
[d] 1927

The National Calendar (Saka Era) starts from AD 78
i.e. 2005 - 78 = 1927

15. Which is the Malayalam Era year ending 16th August 2005.
[a] 1178
[b] 1169
[c] 1180
[d] 1088

Malayalam Era (Kollavarsham) starts from AD 825
2005 - 825 = 1180

Kerala PSC - Mental Ability 03 (Calendar) Kerala PSC - Mental Ability 03 (Calendar) Reviewed by Santhosh Nair on 3:19 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.