Business

Civil Excise Officer - Solved Question Paper Exam on 31 Jan 2019 | Kerala PSC

Solved Question Paper of 04/2019 - Civil Excise Officer (Excise Department) Date of Exam : 31 Jan 2019.

1. Who was awarded with Gandhi Peace Prize in 2005?
Ans - Desmund Tutu

2. Who was the owner of the Newspaper Swadeshabhimani?
Ans - Vakkom Abdul Khadar Moulavi

3. ____ can only be introduced in Lok Sabha.
Ans - Money Bill

4. Which state government has recently set-up toll free helpline to produce information to students?
Ans - Tamil Nadu

5. Who has been appointed as the new Editor in Chief of the Rajya Sabha TV?
Ans - Rahul Mahajan

6. Which part of Ukraine broke away and became the part of Russia?
Ans - Crimea

7. Yogakshema Sabha started at the initiative of ____.
Ans - VT Bhattatirippadu

8. Who invented the Atom Bomb?
Ans - Otto Hahn

9. The volunteer Captain of Guruvayoor Sathyagraha is:
Ans - AK Gopalan

10. Leader of Karivalloor Struggle is:
Ans - K Devayani

11. Who is the present Director General of NIA?
Ans - Yogesh Chander Modi

12. Dr KB Menon is related with ____.
Ans - Keezhariyoor Bomb Case

13. Who has been elected as the 'Mother of the Year' in 1975 on the inauguration of International Women's Year?
Ans - Ammu Swaminathan

14. Who wrote the patriotic song 'Saare Jahan se Accha'?
Ans - Muhammed Iqbal

15. Kallumala Agitation is associated with ____.
Ans - Dress Code

16. ____ is called 'Universal Fibre'.
Ans - Cotton

17. Who wrote 'Karuna'?
Ans - Kumaran Asan

18. Who is the Deputy Secretary-General of UNO?
Ans - Amina J Mohammed

19. 'Brooklyn' in the USA is famous for____.
Ans - ?????

20. Why I am an Athiest is an autobiography of ____.
Ans - Bhagat Singh

21. Who Composed 'Navamanjari' in the dedication of Chattampi Swamikal?
Ans - Sree Narayana Guru

22. Which among the following freedom fighters med with a tragic death in connection with Paliyam Satyagraha?
Ans - AG Velayudhan

23. IInd International Spices Conference was held at___.
Ans - Kovalam

24. Which American President was awarded with the 'Order of Abdul Aziz Al Saud Medal' in 2017?
Ans - Donald Trump

25. Who is known as 'Kerala Vyasa'?
Ans - Kodungalloor Kunhikuttan Thampuran

26. The ever big Cyber Attack in history which affected almost 150 countries of the world is:
Ans -  Wanna Cry

27. In 1856, Basel Mission Started the first Engish Medium School in Malabar at :
Ans - Thalasseri

28. Who inaugurated Dr. APJ Abdul Kalam Memorial in Rameswaram?
Ans - Narendra Modi

29. Neither of them ___ the secret.
Ans - knows

30. Ravi speaks English ___ well.
Ans - very

31. Be loyal ___ your country
Ans - to

32. Have you seen ___ unicorn?
Ans - a

33. The Sun ____ brightly since 9.30 this morning.
Ans - has been shining

34. ____ giving me your mobile phone for a minute?
Ans - Would you mind

35. "Cows are eating grass" is the active voice of:
Answer - grass is being eaten by cows

36. My mother asked me where ____
Answer - I was going

37. The Kashmir Valley is ___ place on earth.
Ans - the most beautiful

38. If you had worked with confidence, you ___ with distinction.
Ans - would have passed

39. The meaning of "euthanasia" is :
Ans - mercy killing

40. The antonym of 'sharp' is:
Ans - blunt

41. One who loves mankind is called a :
Ans - Philanthropist

42. Though he refused at first, he ___ in the end.
Ans - came around

43. "Red-faced" means:
Ans - a person who becomes very angry or annoyed

44. Which word is not spelt correctly?
Ans - Commemmorate

45. He is widely known by his ___ in literature.
Ans - nom de plume

46. Yesterday there was a ___ of insects in my house.
Ans - swarm

47. A male horse is called ___.
Ans - Stallion

48. The corrupt officials are suspended until ___ orders.
Ans - further

49. 8 x (7 - 6 + 4) /10
Ans - 4

50. x% of 320-10% of 280 = 10% of 360 Then x is:
Ans - 20

51. The average age of 5 teachers in a school is 30. If the age of the Principle is added the average increases by 3. What is the age of the Principal?
Ans - 48

52. In a certain code, SISTER is written as QGQVGT. How will you write MOTHER in that code?
Ans - KMRJGT

53. + means /, / means x, x means -, - means + then 60 +5 / 8 x 2 - 7 :
Ans - 101

54. HALL : HBNO :: HOME : ?
Ans - HPOH

55.
Ans - 9

56. If the cost price of 60 tables is equal to the selling price of 75 tables. Then there will be :
Ans - Loss 20%

57. Find the Odd one out.
[a] 33 [b] 13 [c] 23 [d] 43
Ans - 33

58. Ramu invested an amount of Rs. 3450 @ 8% Simple Interest per annum. After how many years will he obtain an amount of Rs. 4830?
Ans - 5 years

59. If February 6, 2016, falls on a Saturday what day will be March 15, 2016?
Ans - Tuesday

60. Find the 10th term of the AP 32, 57, 82, .... etc.
Ans - 257

61. 9, 28, 65, 126, 217, ?
Ans - 344

62.= ?Ans -

63. 4 boys or 6 girls can reap a field in 78 days. How long will 7 boys and 9 girls take to reap it?
Ans - 24 days

64. A walks 6 km towards the south and then he turns right and moves 6 km further. He then turns right and walks 14 km. How far is he from the starting point?
Ans - 10 km

65. The area of a rectangle is 400 cm^2 which is equal to 25% of the area of a square. What is the side of the square?
Ans - 40 cms

66. A 300-meter long train crosses a 40-meter platform in 9 seconds. What is the speed of the train in Km/h?
Ans 136 km/h

67. A certain sum is to be divided among X,Y,Z in the ratio 6:5:6. If the share of Y and Z together is Rs. 300 more than that of X's share. Then find the Z's share.
Ans - 360

68. The times shown in a clock is 4 O'clock. What is its reflection shown in a mirror?
Ans - 8 O'Clock

69. The first digital state in India:
Ans - Kerala

70. Who won the "Best Actor Award" for the 64th National Film Awards of India?
Ans - Akshay Kumar

71. The autobiography "Atmakadha" was written by:
Ans - Anna Chandy

72. India's first indigenous Rota Virus Vaccine:
Ans - RotaVac

73. National Law day is on :
Ans - November 26

74. "Scurvy" occurs due to the deficiency of:
Ans - Vitamin C

75. Constitutional head of the Indian States:
Ans - President

76. The Nair Service Society was founded in the year:
Ans -  1914

77. The travelogue was written by Ayya Guru:
Ans - Ente Kashi Yathra

78. The Attingal Revolt was in the year:
Ans - 1721

79. Which country will host the Ninth BRICS Summit?
Ans - China

80. First Municipality in India to become a full Wi-Fi Zone:
Ans - Malappuram

81. Who is the Ambassador of "Skill India Campaign"?
Ans - Priyanka Chopra 
Current - Varun Dhawan and Anushka Sharm

82. The Nimoo Bazgo Power Project is located in:
Ans - Jammu and Kashmir

83. ____ is popularly known as Minto Morely Reforms
Ans - NOT IN OPTIONS
The Indian Councils Act 1909

84. The 'C' Programming language was designed by ___ as a system programming language for UNIX.
Ans - Dennis Ritchie

85. Who is known as 'Father of Kerala Renaissance'?
Ans - Sree Narayana Guru

86. The 'Tulbul Project' is located in the river ___.
Ans - Jhelum

87. Who got the 'Goldman Award' in 2017?
Ans - Prafulla Samanthara

88. Who started the newspaper 'Kerala Kaumudi'?
Ans - CV Kunhiraman

89. The Nobel Prize was established in the year:
Ans - 1895

90. The oldest stock bank in India:
Ans - Allahabad Bank

91. The study of fossils is called ___
Ans - Paleontology

92. CDMA is :
Ans - Code Division Multiple Access

93. 'Adithya Mission' refers to:
Ans - India's Solar Exploration Programme

94. Who founded the organisation 'Sadhu Jana Paripalana Sangam'?
Ans - Ayyankali

95. World AIDS Day is observed on:
Ans - December 1

96. The birthplace of Chavara Kuriakose Elias is:
Ans - Kainakiri

97. The Naphtha Jhakri Dam is built across ___ in Himachal Pradesh.
Ans - Sutlej River

98. Which is the rare species of plant, with a forked leaf found out from the Neeagiri Hills in 2017?
Ans - Cobra Lilly

99. The sportsman who won the Laureus World Sports Award 2018 is:
Ans - Roger Federer

100. The Government of India enacted The Environment Protection Act of ___ under Article 253 of the Constitution.
Ans - 1986
Civil Excise Officer - Solved Question Paper Exam on 31 Jan 2019 | Kerala PSC Civil Excise Officer  - Solved Question Paper Exam on 31 Jan 2019 | Kerala PSC Reviewed by Santhosh Nair on 11:18 AM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.