Business

Model Questions High Court Assistant Exam | Kerala PSC | 06

Model Questions High Court Assistant Exam

1. No person can be employed in factories or mines unless he is above the age of
Answer - 14 years

2. The first woman judge to be appointed to Supreme Court was
Answer - M. Fathima Beevi

3. Who was the first woman Chief Justice of a High Court of a state in India?
Answer - Leila Seth

4. The writ of ‘Habeas Corpus’ is issued in the event of
Answer - Wrongful police detention

5. Under which one of the following writs an official can be prevented from taking an action which he is officially not entitled?
Answer - Mandamus

6. Which one of the following writs is issued to courts, corporations, government servants or persons directing them to perform their public duty?
Answer - Mandamus

7. Which is the highest law of the land?
Answer - Indian Constitution

8. The Supreme Court of India acts as a Federal Court when it deals with
Answer - Inter-State disputes

9. Which one of the following writs literally means ‘what is your authority’?
Answer - Quo warranto

10. A law made by the Judiciary is known as
Answer - Case law

11. Which of the following writs can lie only against a person holding a public office?
Answer - Mandamus

12. The Judges of High Court are administered the oath of office by
Answer - Governor of the State

13. The Pension of a High Court Judge is charged on the
Answer - Consolidated Fund of India

14. The High Court which has the distinction of having the first woman Chief Justice is:
Answer - Himachal Pradesh High Court

15. Writs are issued by
Answer - Supreme Court and High Courts

16. The Judges of the Supreme Court hold office till they reach the age of
Answer - 65 years

17. Supreme Court is the guardian for
Answer - Fundamental Rights

18. Which of the following is protected under the Wildlife (Protection) Act, 1972?
Answer - Porcupine

19. Judges of the district court are appointed by:
Answer - Governor

20. District Judges is under the control of
Answer - High Court


Model Questions High Court Assistant Exam | Kerala PSC | 06 Model Questions High Court Assistant Exam | Kerala PSC | 06 Reviewed by Santhosh Nair on 2:45 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.