ads slot

Kerala PSC - Junior Instructor, Online Examination Solved Paper held on 25 Apr 2016

Kerala PSC - Junior Instructor, Online Examination Solved Paper held on 25 Apr 2016
Kerala PSC - Junior Instructor, Online Examination Solved Paper held on 25 Apr 2016, Paper Code : A

1.  Name the scheme launched by the Government of India for online booking of LPG cylinders:
Ans: Sahaj

2.  'Akhila Thiruttu' was the publication of:
Ans: Vaikunda Swamikal

3.  Which is not the poem of O.N.V.Kuruppu?
Ans: Karuna

4.  Who was the chief guest during the occassion of 67th' Republic Day of India?
Ans: French President

5.  'Unfinished Dream' is the book written by:
Ans: Vargheese Kurian

6.  Kerala Mineral and Metals is at:
Ans: Chavara

7.  Total area of Kerala is:
Ans: 38863 sq.km.

8.  Recently in which state Jats conducted movement for reservation?
Ans: Haryana

9.  Kundara proclamation was issued by:
Ans: Velu Thampi

10.  'Biospere' was firstly used by:
Ans: Edward Suess

11.  The study of mountains is:
Ans: Orology

12.  Who is the leader of Patel Strike in Gujarat?
Ans: Harthwik Patel

13.  The Round Table Conferences were held in:
Ans: London

14.  Forward Bloc was formed in:
Ans: 1939 May 3rd

15.  In 1955 Imperial Bank of India was nationalised and renamed as:
Ans: State Bank of India

16.  The Unit of atmospheric pressure is:
Ans: Hectopascal

17.  The number of West flowing rivers in Kerala:
Ans: 41

18.  In which year was the Presidential Rule enforced in Kerala for the first time?
Ans: 1959

19.  Who founded Pratyaksha Raksha Daiva Sabha for social reformation of Christians in Kerala:
Ans: Poikayil Sri Kumara Gurudevan

20.  The outbreak of which mosquito born virus causes birth defects in new born babies has been reported in Latin America:
Ans: Zika

21.  To continue running the engine must have:
Ans: Fuel, ignition, lubricating and cooling systems

22.  Which provide information to electronic control module?
Ans: Sensors

23.  Periodic maintenance or preventive maintenance helps to:
Ans: Prevent failure

24.  Hand brakes are applied on:
Ans: The rear wheels only

25.  What are the causes of accidents in the workshop:
Ans: faulty workmanship

26. Never running an engine in the closed room because the exhaust gas contains:
Ans: carbonmonoxide

27.  The diameter of a piston is three inches in metric system the diameter is:
Ans: 76.2 mm

28.  In the radiator pressure cap contains:
Ans: Both vacuum and pressure valves

29.  The function of flywheel is:
Ans: Smoothen the power flow, serve as the part of the clutch, for starting purpose

30.  Excessive end play of he crank shaft is prevented by using:
Ans: Thrust bearing

31.  The throttle position sensor can be checked by:
Ans: An ohmmeter

32.  In petrol fuel injection system, the two positions of injectors are:
Ans: The throttle body and in the intake port

33.  Which type of rool is used to tighten bolt and nut with specified torque?
Ans: Torque wrench

34.  Two type of fuel supply system used in SI engine are:
Ans: Fuel injection and carburettor

35.  In the clutch disc, the torsional vibrations is absorbed by the:
Ans: Coil springs

36.  The distance difference between the vehicle wheel based from one side to the other is known as:
Ans: Set back

37.  In throttle body injection system install the injector using new "o" rings lubricated or coated with:
Ans: Clean engine oil

38.  The basic control device of the carborator is:
Ans: Throttle valve

39.  In mac person-strut suspension system the upper end of the strut is attached to the:
Ans: Vehicle body

40.  To change reciprocating motion to rotary motion, the engine has:
Ans: connecting rod and crank shaft

41.  In the diesel engine, the air is compressed to a little as:
Ans: 1/22 of its original volume

42.  When the gear ratio through the transmission is 1:1, the transmission is in:
Ans: Direct drive

43.  The least count of a steel rule is:
Ans: 0.5 mm

44.  The mechanical speedometer, drive gear mounted on the:
Ans: Output shaft

45.  Which test is conducted to know the chemical condition of the plate of a lead acid battery?
Ans: Cadmium test

46.  Another name of formula wheel is known as:
Ans: Light alloy wheel

47.  The engine valves are closed by:
Ans: Valve springs

48.  The carburettor, the fuel in the float bowl is kept at a constant level by the action of:
Ans: Float and needle valve

49.  Which components help to control body roll when cornering or driving rough road:
Ans: Sway bar

50.  Any short circuit in the armature winding tested with:
Ans: Growler

51.  Out of round brake drums causes the tires to wear:
Ans: A single spots

52.  The primary function of lubrication is to:
Ans: Reduce wear

53.  An indication of ignition quality of a diesel fuel is given by:
Ans: Cetane number

54.  Calorific value of diesel fuel is:
Ans: 50 MJ/KG

55.  Which type of valve are used in I.C. engines:
Ans: Poppet valve

56.  Which typw of the pistons used in two stroke engines:
Ans: Domed head

57.  Which are constant clearance pistons:
Ans: Slot skirt piston

58.  Which type of earings used in wheel hub:
Ans: Taper roller bearing

59.  Which type of camshaft drive mechanism is used in over head camshaft engine:
Ans: Chain drive

60.  The purpose of the waste gate in the turbo charger is:
Ans: Prevent over boost

61.  Which type of water pump are used in I.C. engines:
Ans: Centrifugal pump

62.  Clutch dragging is noticeable at:
Ans: Gear shifting

63.  The distance measured from some specific point on the body, frame, or suspension to the ground is known as:
Ans: Suspension height

64.  Advantages of helical gear rather than spur gear in transmission is:
Ans: Low noise

65.  In carburator the transfer port comes into operation:
Ans: During slow speed operation

66.  The beairng clearance is never measured with:
Ans: Micrometer

67.  The car air conditioning system te three major enemies are:
Ans: Moisture, dirt and air

68.  The function of over drive is:
Ans: To step up gear ratio

69.  The ratio of height and width of the tire is known as:
Ans: Aspect ratio

70.  The parking brake are generally operated by:
Ans: Mechanically

71.  In suspension system, the weight supported by the springs is:
Ans: Sprung weight

72.  In rear wheel drive vehicle with front engine, the drive lines contains two joints, these are:
Ans: Slip joint and U joint

73.  Which transport vehicle is used to transporting passengers over long distance and provide luxurious interior, adjustable seats?
Ans: Coach

74.  The function of gear box in an automobile is:
Ans: Vary torque

75.  The longitudinal distance between the centre line of the front and rear axle is:
Ans: Wheel base

76.  The engine is mounted on front of the driver's cabin; this type of chasis is known as:
Ans: Conventional engine

77.  Which typeof rivets are used for clutch facing are attached to the hub plate?
Ans: Brass rivets

78.  Which type of gear box double de clutching is essential:
Ans: Constant mesh

79.  As the shock absorber compressed the fluid pass through the piston orifice and:
Ans: Out of dust shield

80.  The car air conditioning system, if the compressor runs no temperature between the low pressure and high pressure line indicates:
Ans: No refrigerants in the system

81.  Which type of rear axle, the wheel is directly connected to the axle shaft:
Ans: Semi floating

82.  Continuity in the Starter motor in the field winding can be tested with:
Ans: Multimeter

83.  The sum of camber angle and king pin inclination is called:
Ans: Included angle

84.  The color of the negative plate of a lead acid battery:
Ans: Gray

85.  The ratio of side force sustained and slip angle of a wheel during cornering is:
Ans: Cornering power

86.  In rack and pinion gear box the rack is attached to:
Ans: The rod

87.  In steering linkage another name for the drag link is:
Ans: Link rod

88.  Which part of the tyre contact with the road surface when the wheel rolls?
Ans: Thread

89.  In an engine stroke length is:
Ans: Double throw of crank

90.  Brakes fading occurs at:
Ans: Continuous application

91.  The air removing process of the hydraulic brake system is known as:
Ans: Bleeding

92.  In service procedure to install means to:
Ans: Put back the same part you removed

93.  Which meter indicate the total mileage covered?
Ans: Odometer

94.  Which instrument is used to measure the speed of a running vehicle:
Ans: Laser speed gun

95.  Steering ratio of the steering gear is the ratio between:
Ans: Number of degrees of steering wheel must turn to the front wheel turn to the one degree

96.  The working principle of hydraulic brake system:
Ans: Pascal's law

97.  When ir is operated, which mechanism is going to off stage:
Ans: Clutch

98.  The purpose of tyre sipes is:
Ans: Increase traction

99.  In two stroke engines has 'port' on:
Ans: Cylinder walls

100.  Which one of the engine has longest crank shaft:
Ans: In-line engine
Share on Google Plus

About Kerala Boys

This is Kerala Boys new KERALAPSCGK.COM which is an exam preparation platform that provides you unlimited practice options, online tests along with conceptual content, developed and designed by Santhosh Nair