ads slot

Kerala PSC - Solved Paper Junior Supervisor, Canteen

Kerala PSC - Solved Paper Junior Supervisor, Canteen
Kerala PSC - Solved Paper Junior Supervisor, Canteen, Online Examination held on 17 Mar 2016 Paper code A

1. In Mauryan administrative terminology the special reporters to the king was called by which name.
Ans: Prativedikas

2. Who propounded the philosophy of 'dvaitadvaita'?
Ans: Nimbaraka

3. Who founded 'Harijan Sevak sangh' for providing educational,medical and technical facilities to depressed classes.
Ans: Mahatma Gandhi

4. Who was the founder of 'Servants of the People Society'?
Ans: Lala Lajpat Rai

5. As per the Census 2011,which Union Territory in India has the highest female sex ratio.
Ans: Pondicherry

6. Who won French Open 2014 womens singles title?
Ans: Maria Sharapova

7. Khologchu hydro-electric project is a joint venture between India and
Ans: Bhutan

8. Which country won Hocky World cup 2014?
Ans: Australia

9. Who was the founder of 'Vaala Samudaya Parishkarani Sabha'?
Ans: Pandit Karuppan

10. Who was the brain child of Ezhava Memorial?
Ans: Dr.Palpu

11. Who introduced 'Permanant Revenue Settlement?
Ans: Cornwallies

12. In which year the Kayal conference was held  under the leadership of Pandit Karuppan
Ans: 1913

13. Who wrote the novel'Idris'
Ans: Anitha Nair

14. K.R.Narayanan Institute of visual Science and Arts is situated in which district.
Ans: Kottayam

15. Who wrote 'Kristumatha Niroopanam'
Ans: Vagbhatananda

16. During the European period which river in Kerala was called a 'English
Channel' in India.
Ans: Mayazhi

17. The headquarters of 'forest survey of India is situated at
Ans: Dehradun

18. Who was the President of Indian National Congress at the time of Indian Independence?
Ans: J.B.Kripalani

19. Over which occassion Ganghi gave his famous slogan 'Do or Die'
Ans: Quit India Movement

20. Who wrote "The Hindus" An Alternative History"
Ans: Wendi Donigar

21. What is motel?
Ans: A small hotel on the highway where motorists check in.

22. Which one of the following is a heritage hotel?
Ans: Rambagh Palace, Jaipur

23. The housemaid always performs:
Ans: Light cleaning jobs and linen arrangements

24. Average room rate
Ans: (Number beds sold/Number of beds Available for sale)*100

25. A Duplex room is room with
Ans: Two storeys connected by stairs

26. Modified American Plan(MAP)
Ans: A billing aarangement under which the daily rate is including room and two meals,generallyBreakfast and dinner.

27. Skipper:
Ans: A guest who leaves with no intention of paying for the room.

28. No-show:
Ans: a guest who made a room reservation but did ot register or check in.

29. The size of a bed in a king room is:
Ans: 80'*72'

30. The minimum carpet area for a five star resort hotel is
Ans: 200sq.ft.

31. One would find boatels in
Ans: Srinagar

32. Which one of the forllowing organisation is operating youth hostels around the world?
Ans: YMCA

33. Master key:
Ans: A key which opens all guest room when it is not double locked.

34. Which one of the following is inflammable organic solvent?
Ans: carbon tetra chloride

35. Lanai;
Ans: It is a room with good view.

36. Studio room:
Ans: It is a room with a bed that can be turned into sofa when not in use.

37. Which one of the following is used for removing blood stain?
ans: Oxalic acid.

38. Which one of the following flower arrangements is done based on angle?
Ans: Facing arrangement

39. Which one of the following equipment is manual equipment in Housekeeping?
Ans: squeeze

40. Which one of the following is warm colour?
Ans: Red

41. Who is in-charge of food production department?
Ans: chef de Cuisine

42. An Italian term used to denote commodity which has been cooked to a degree where it still is slightly firm to eat known as
Ans: All dente

43. Chiffonade:
Ans: A leafy vegetable cut into shred

44. Gazpacho is an example of
Ans: cold soup

45. Which is the derivative of bechamel sauce?
Ans: Mornay

46.Which is cold mother sauce?
Ans;Mayonnaise sauce

47. Which cut is culled from the loin of the lamb?
Ans: sirloin chop

48. Which one is a game?
Ans: Rabbit

49. Which one is the moist cooking method?
Ans: Stewing

50. A dish prepared with a Bechamel sauce containing mushrooms, green peppers, and red or pimento peepers known as
Ans: A la king

51. Small cakes made from yeast dough containing raisins or currants known as
Ans: Baba

52. Which one is hard cheese?
Ans: Parmesan

53. A mixture of beaten eggs, and a liquid such as milk or water, that is used to coat baked good before or during baking to give them a sheen is known as
Ans: Egg wash

54. The French term for goose liver paste is
Ans: Pate De foie Gras

55. The french term for lobster is
Ans: Hommard

56. Liason
Ans: A mixture of egg and cream.

57. Which one of the forllowing proteins is found in wheat and other cereal flours that forms the structure of the bread dough?
Ans: Gluten

58. The patty of the hamburger is made of
Ans: ground beef

59. Which one is example of savaries?
Ans: Welsh rarebit

60. Which one is an example of hors-doeure?
Ans: Caviar

61. Which is fermented alcoholic beverage?
Ans: Beer

62. The base of Rusty Nail cocktail is
Ans: Scotch Whisky

63. The base of Pink Lady is
Ans: Gin

64. Guiness is the beer from
Ans: Ireland

65. Morgan spice is
Ans: Spiced Rum

66. Glenfidich is
Ans: Single malt scotch

67. The wine governing body of France is
Ans; AOC

68. 'Starka vodka' is
Ans: made from rye and matured

69. Mirabelie
Ans: Yellow plum brandy

70. Which one of the following is red grape?
Ans: Cabernet Sauvignon

71. Which is red wine from Bordeaux region of France
Ans: Chateau Lafite Rothschild

72. Corona is
Ans: 9 degree long cigar

73. The flavouring agent and base of Benedictine are
Ans: Herbs and Brandy

74. Which is the base of Calypso coffee?
Ans: Tia-Maria

75. The base of Black Russian cocktail is
Ans: Vodka

76. Vintage champagne is matured with the lees for at least
Ans: 3 years

77. Which is sparkling wine is from Italy
Ans: Asti

78. VSOPeognac is matured for
Ans: 25 to 40 years

79. Which is fortified wine?
Ans: Port wine

80. Which is vermouth
Ans: Martini dry

81. Find the odd word from the given response
Ans: Audition

82 .find the odd letter
Ans: LONM

83. The second largest linguistics unit in India is
Ans: Telegu

84. Which is called the 'Gate way of the Pacific"
Ans: Gulf of Alaska

85. Which is not a rabi crop
Ans: Maize

86. What do you mean by 'reserved forest'
Ans: reserved for growing medicinal herbs

87. Which one is a leap year
Ans: 1704

88. find out the most suitable answer-People wear goggles because
Ans: they protect their eyes from dazzling light

89. Find out the most suitable answer
Policeman wears a uniform because
Ans: he can be easily recognised

90. A deaf is alwys dumb because
Ans: speaking is learnt by hearing from others.

91. Farmers use manure in their fields because
Ans: it helps in maintaining the fertility of the soil

92. Children should avoid smoking because
Ans: It is injurious for health

93. Vikash is taller than Shyam but shorter than Umesh,Umesh is taller than Rajat.If Shyam is taller than Rajat who is shortest among all?
Ans: Rajat

94. A base ball team has lost 7 games and has won 13 games.What percent of the games played did they win
Ans: 65

95. If 1 out of every 50 people who play a certain games win a prize,what percent of people loose
Ans: 98

96. A car costs a dealer Rs.50000 the dealer raised the price by Rs.13000 and then deducted 1/7 of the new price what percentage of the original cost was the car sold for?
Ans: 108

97. In 21 cows eat as much as 15 oxen, how many cows will eat as much as 25 oxen
Ans: 35

98. Which is situated on the eastern cost of India
Ans: Cochin

99. Asia's first sky city is proposed rp be set up at
Ans: Kochi

100. Which country is known as'Land of Thousand Lakes'
Ans: Finland
Share on Google Plus

About Kerala Boys

This is Kerala Boys new KERALAPSCGK.COM which is an exam preparation platform that provides you unlimited practice options, online tests along with conceptual content, developed and designed by Santhosh Nair