Business

IBPS Clerk 2019 | Profit And Loss | Maths | 01

1. A person incurs 5% loss by selling a watch for Rs. 1140. At what price should the watch be sold to earn 5% profit?
[a] 250% of 900 - 740
[b] 250% of 250 - 940
[c] 250% of 800 - 740
[d] 250% of 600 - 940
[e] None of these
CP = SP/profit or loss * 100
CP = 1140/95*100 = 1200
SP = CP * profit or loss /100
SP = 1200 * 105/100 = 1260

Option [a] 90 x 25 - 740 = 1510
Option [b] 25 x 25 - 940 = -315
Option [c] 80 x 25 - 740 = 1260
Same Pattern
1. If a watch is sold at Rs. 3864 for a loss of 8%, what should be the sale price to earn 8% profit? Ans - 4536
2. Seema sold an item for Rs 220 at a loss of 12%. By how much should she have raised the price to make a profit of 10%? Ans - 275
3. A person incurs a loss of 15% and will be selling a watch for Rs 1140. At what price should the watch be sold to earn 15% profit? Ans - 1542.32

2. Amit buys 5 watches for rs. 9450 and later sells them for Rs. 9700. How much profit does Amit make per watch?
[a] 16(2/3)% of 600 - 20% of 250
[b] 16(2/3)% of 600 + 20% of 250
[c] 16(2/3)% of 120 - 8% of 250
[d] 16(2/3)% of 800 - 30% of 250
[e] None of these

Profit = SP - CP
Profit = 9700 - 9450 = 250 on 5 watches
Profit on 1 watch = 250/5 = 50

Option [a] - (50/3)% of 600 - 20% of 250
100 - 50 = 50

3. A sells his house worth Rs. 10 lakh to B at a loss of 10%. Later B sells it back to A at 10% profit. The result of the two transaction is:
[a] A neither loses nor gains
[b] A loses Rs. 90000
[c] A loses Rs. 200000
[d] B gains Rs. 1,10,000
[e] None of these

A Sells 10 Lakh worth house to B at a loss of 10% = 9,00,000
B sells it back to A at 10% profit = 9,90,000
Results
A loses 1,10000/ and B gains 90000/-

4. A cost of an article including the sales tax is Rs. 616. The rate of sales tax is 10%, If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the cost price of the article for shopkeeper is?
[a] Rs. 350
[b] Rs. 500
[c] Rs. 650
[d] Rs. 800
[e] None of these
CP without sales Tax = SP/ST * 100
CP = 616/110 * 100 = 560
CP to gain 12% profit = 560/112 * 100 = 500
Same Pattern
The sales price of an article including the sales tax is Rs. 1232. the rate of sales tax is 10%. If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the cost price of the article is Ans 1000

5. Two third of consignment was sold at a profit of 5% and the reminder at a loss of 2%. If the total profit was Rs. 400, the value of the consignment was?
[a] Rs. 12000
[b] Rs. 14000
[c] Rs. 15000
[d] Rs. 16000
[e] None of these

Let Consignment = 300
2/3rd of Consignment = 200 x 5/100 = 10 profit
remaining of consignment = 100 x 2/100 = 2 loss
actual profit = 10 - 2 = 8
If 8 is profit then Consignment = 300
If 400 is profit then Consignment = 300 * 400 /8 = 15000

6. A person earns 15% on investment but loses 10% on another investment. If the ratio of the two investments be 3:5, what is the gain or loss on the tow investments taken together?
[a] 0.625%
[b] 0.8%
[c] 0.9%
[d] 1.2%
[e] 1.45%

Let two investments
300 : 500
15% : 10%
45 : 50
over all loss = 5
5/800 * 100 = 0.625%

7. The profit earned by selling an article for Rs. 900 is double the loss incurred when same article is sold for Rs. 450. At what price should the article be sold to make 25% profit?
[a] Rs. 400
[b] Rs. 500
[c] Rs. 700
[d] Rs. 750
[e] Rs. 900

The difference between Rs 900 & Rs 450 = Rs 450 represents the gap in loss covered by increase in selling price.
Since the ratio of loss:profit = 1:2, the loss portion out of Rs 450 is 450 X 1/3 = Rs 150.
=> Cost Price= SP + Loss = 450 + 150 = 600
To earn 25% profit, SP should be 600 X 125/100 = Rs 750.

8. Nutan bought 30 dozens of oranges for her juice stall in the school fair. She paid Rs. 8 per dozen of oranges. She also had to pay Rs. 500 as the stall fee to the school authorities. She calculated that each glass of juice would need 3 oranges. How much should she charge per glass of juice so as to ake 20% profit?
[a] Rs. 7.20
[b] Rs. 7.40
[c] Rs. 7.60
[d] Rs. 7.80
[e] None of these

CP = 8 x 30 + 500 Stall fee = 740
Total Oranges = 30 x 12 = 360
3 oranges/glass juice = 360/3 = 120
SP to gain 20% = 740 x 120/100 = 888
Per glass cost = 888/120 = 7.40

9. Sarita sells a phone at a profit of 20%. If she had bought it at 20% less and sold it for Rs. 180 less, she would have gained 25%. Find the cost pirce of the Phone.
[a] Rs. 800
[b] Rs. 850
[c] Rs. 900
[d] Rs. 1000
[e] None of these

Let CP = 100% (i) sell at 20% profit then CP = 120%
(ii) If bought less 100% - 20% = 80%,
would gained 25% = 25% of 80% = 20% + 80% = 100%
Difference of (i) and (ii) CP = 20%
If 20% is Rs. 180 then
CP of Phone will be 900

10. Abhishek makes a profit of Rs. 110, if he sells a certain number of pens he has at the price of Rs. 2.5 per pen and incurs a loss of Rs. 55, if he sells the same number of pens for Rs. 1.75 per pen. How many pens does Abhishek have?
[a] 220
[b] 240
[c] 20
[d] Cannot be Determined
[e] None of these

Let Abhishek has x pens (2.5)x - 110 = (1.75)x + 55 (.75)x = 165 x = 165/.75 = 220

IBPS Clerk 2019 | Profit And Loss | Maths | 01 IBPS Clerk 2019 |  Profit And Loss | Maths | 01 Reviewed by Santhosh Nair on 12:59 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.