Kerala PSC - Staff Nurse Previous Solved Question Paper

Kerala PSC - Staff Nurse Previous Solved Question Paper
Staff Nurse Previous Question Paper Code:27/2016/OL, Category Code: 277/2015, Medium of Question: English, Alphacode: A conducted on 26 February 2016

1. Who was the founder of Vala Samudaya Parishkarini Sabha ?
Answer - Pandit Karuppan B.Ayyankali

2. Gurudas Bhanarjee was the first Indian Vice-Chancellor in
Answer - Culcutta University

3. Which Indian city is known as 'The City of Demonstrations' ?
Answer - Delhi

4. Roopa Bhadratha Vaadam was related to
Answer - Mundasseri

5.The legal advisor of constituent assembly
Answer - B.R. Ambedkar

6. Name the first Chairman of Finance Commission
Answer - K.C. Niyogi

7. Bhasha Poshini Sabha was founded by
Answer - Kodungallur Kunjukkuttan Thampuran

8. The author of Najan Oru Puthiya Lokam Kandu
Answer - A.K. Gopalan

9. Jeeval Sahithya Prasthanam was the early name of
Answer - Purogamana Sahithya Prasthanam

10. Dharmam was a work of
Answer - Sree Narayana Guru

11. When did the magazine Muslim Published ?
Answer - 1906

12. Who wrote the poem 'Tagore Malayalam' ?
Answer - Kumaranasan

13. Which agency was secured Krupasakaya Award of UNESCO ?
Answer - Grandhasaala Sangham

14. The leader of Yachana Yathra
Answer - V.T. Bhattathirippadu

15. Representation of Travancore in the constituent assembly
Answer - 6

16. In which year Poor Home Society was established ?
Answer - 1937

17. The editor of the magazine Murali
Answer - Kadathanattu Madhavi Amma

18. The founder of 'Society for the Promotion of Education of Women'
Answer - Appu Nedungadi

19. In which year Deena Bandhu was started ?
Answer - 1914

20. The capital of Andhra Pradesh
Answer - Amaravathi

21. The generally accepted term of community health nurse is
Answer - Public health nurse

22. Water is primarily derived from
Answer - Oceans

23. Health assistant female may cover
Answer - One PHC

24. Summative evaluation means
Answer - Done at the end

25. The study of physical and psychological changes which are incident to old age is called as
Answer - Gerontology

26. The head circumference in the year of 5 years will be
Answer - 50 cm

27. The good size of the flash card is
Answer - 22 × 28

28. The bacteria grows in the baby intestine and prevent harmful bacteria such as E-coli from growing and causing diarrhea the bacteria called
Answer - Lactobacillus bifidus

29. To develop creative thinking the best method of teaching is
Answer - Brain storming

30. International Red Cross Society is founded by
Answer - Henry Dunant

31. The students studies first hand objects and materials in their natural environment is known as
Answer - Field trip

32. ICDS programme started in
Answer - 1975

33. The optimum period of storage of river water considered to be about
Answer - 10-14 days

34. PEP Should be initiated before
Answer - 72 hours

35 .MTP Act came into force in the year of
Answer - 1972

36.The albumin of the egg begins to coagulate at
Answer - –60 degree Celsius

37. Prevention of food adulteration Act was enacted in
Answer - 1954

38. NACO is the programme for
Answer - AIDS

39. Panel discussion involves
Answer - 4-8 people

40. Anti sterility vitamin is
Answer - Vitamin E

41. An expert committee for health man power planning, production and management is known as
Answer - Bajaj committee

42. Erogtism occurs due to
Answer - Claviceps fusiformis

43. The study of anthropoids which are of medical importance is known as
Answer - Medical entomology

44. Angular stomatitis is caused by
Answer - Riboflavin deficiency

45. ESI Act was enforced by the Government in
Answer - 1948

46. MMR vaccine given at the month of
Answer - 15 months

47. Slow sand or biological filtration of water is introduced in Scotland in
Answer - 1804

48. Orthotolidine test was developed in
Answer - 1918

49. The instruments devised for measuring the cooling power of the air is
Answer - Kata thermometer

50. Clark's process is a method of removing
Answer - Temporary hardness

51. CARE began its operation in India in
Answer - 1950

52. Un intentional torts except
Answer - Defamation

53. AUGER is required in construction of
Answer - Borehole latrine

54. First referral unit for PHC is
Answer - CHC

55. ORS contains all except
Answer - Calcium lactate

56. The headquarters of FAO
Answer - Rome

57. The following one is the trace elements of mineral
Answer - Iodine

58. The freshness of the eggs may be tested by
Answer - Candling and Floating in saline water

59. The borehole latrine is introduced in India in
Answer - 1930's

60. In the hard ticks the dorsum of its body is covered by a hard shield is called
Answer - Scutum

61. The instrument used for measuring humidity
Answer - Dry and wet bulb hygrometer

62. Three gram of fat gives
Answer - 27 calories

63. The process of enabling people to increase control over and to improve health is known as
Answer - Health promotion

64. Illicit drug trafficking is entwined with the
Answer - Street children

65. W.H.O. defines blindness as "visual acuity of less than"
Answer - 3/60

66. Balwadi nutrition programme was started in
Answer - 1970

67. The apparatus used to measure, regulate and applying chlorine in correct dosage is
Answer - Chloronome

68. The optimum level of fluoride in drinking water is between
Answer - 0.5 – 0.8 mg/liter

69. Recommended light intensity in operation theatre is
Answer - 75 foot candles

70. Vitamin E is termed as
Answer - Tocopherol

71. The immunoglobulin can cross the human placenta is
Answer - IgG

72. The polio vaccine should be preserved at
Answer - -2 to -8 degree Celsius

73. Mantoux (tuberculin) test was developed in
Answer - 1907

74. In India the first case of AIDS was reported in Tamilnadu in
Answer - 1986

75. Lathyrism present in the human it is referred as
Answer - Neurolathyrism

76. Health survey and planning committee is known as
Answer - Mudaliar committee

77. Trachoma control programme was merged with the national programme for the control of blindness in
Answer - 1976

78. Dryness of the eye is known as
Answer - Xerophthalmia

79. Milk is a good source of all vitamins except
Answer - Vitamin C

80. Mosquito may fly up to
Answer - 3 miles

81. The Government of India has announced the National Health Policy in the year of
Answer - 1982

82. The major causes of MMR in India
Answer - Hemorrhage

83. The mosquito which transmits yellow fever is
Answer - Aedes Aegypti

84. Barbecue it is also called
Answer - Roasting

85. Schick test can be done in case of
Answer - Diphtheria

86. The best method of refuse disposal is
Answer - Burning

87. CROUP can be seen in the case of
Answer - Acute respiratory infections

88. The recommended noise level is
Answer - 85 decibels

89. If the first stage of labour is prolonged IV glucose is given to prevent
Answer - Maternal distress

90. Television and sound films are the example of
Answer - Combined audio visual aids

91. The multipurpose worker scheme launched in
Answer - 1974

92. Radiation sickness is otherwise known as
Answer - Radiation poisoning

93. Harpendens calipers is used to measure
Answer - Skin fold thickness

94. A brief description of an observed behavior or incident is known as
Answer - Anecdotal record

95. Back bone of public health nursing is
Answer - Home visiting

96. The aldehyde test of Napier is a simple test widely used in India for the diagnosis of
Answer - Kala-azar

97. What is the concept of vision 2020 ?
Answer - Right to sight

98. Minimum need programme was introduced in
Answer - 1st five year plan

99. The process of restriction of movement of persons who come in contact of diseased person is called as
Answer - Quarantine

100.Vitamin A supplementation gives to children from the age of 1 to 6 years should by every
Answer - 6 months


More Solved Papers

Kerala PSC - Staff Nurse Previous Solved Question Paper Kerala PSC - Staff Nurse Previous Solved Question Paper Reviewed by Kerala PSC GK on 12:05 AM Rating: 5

No comments:

Subscribe on YouTube

Powered by Blogger.