Kerala PSC University Assistant Solved Questions Paper examination held on 24 May 2016

Kerala PSC University Assistant Solved Questions Paper examination held on 24 May 2016 Code - D, Category 071/2016

1. H.C.F of 36 and 264 is :
Answer - 12

2. If y-x/x = 3/8. Find y:x :
Answer - 11 : 8

3. Which of the following numbers is divisible by 33?
(a) 1333 (b) 1375 (c) 2133 (d) 2145
Answer - 2145

4. A garden is 90 m long and 75 m broad. A path 5m wide is to be built outside around it. Find the area of the path:
Answer - 1750 m2

5. What number should be subtracted from each of the number 23, 30, 57 and 78 so that the remainders are in proportion?
Answer - 6

6. A and B together can do a piece of work in 12 days and A alone can complete the work in 18 days. How long will B alone take to complete the job?
Answer - 36 days

7. Find the time taken by a 180 m long train running at 54 Km/hr to cross a man standing on a platform:
Answer - 12 Seconds

8. Manu's age is 6 times Binu's age. 15 years hence Manu will be 3 times as old as Binu. Find Binu's age:
Answer - 10 years

9. If 4 taps can fill a tank in 10 hours. Then how many hours can 6 taps fill the same tank?
Answer - 6 2/3 hours

10. In how many years will a sum of money triple itself, the rate of interest being 10%
Answer - 20 years

11. Statement : All the students passed the examination. Some students are girls
Answer - None of the above

12. If I = 9 YOU = 61 then WE = ?
Answer - 28

13. If 'A' is in the north of B and C is in the west of B. In What direction is A with respect to C?
Answer - North-East

14. Find out the missing letter:
Answer - Q

15. If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY is coded as MOBY then, BOBBY is coded as
Answer - COBY

16. Find the missing numbers in this series:
Answer - 162

17. Find the odd one among these:
Answer - Pool

18. Find out the pair which is different from the other given pairs:
Answer - Cow and Buffalo

19. "Flower" is related to Petal in the same way as "Book" is related to:
Answer - Page

20. IF EDUCATION is coded as NOITACUDE, then REDFORT will be coded as:
Answer - TROFDER

21. Phenomenon behind the formation of rainbow:
Answer - Dispersion of Light

22. Which fossil organism is usually regarded as the connecting link between birds and reptiles?
Answer - Archaeopteryx

23. An alloy used in making heating elements for electric heating device is:
Answer - Nichrome

24. Minamata disease is due to:
Answer - Mercury

25. A person suffering from bleeding gum need in his food:
Answer - Cirtrus

26. Which is the most effective test to determine AIDS?
Answer - Western Blot test

27. What is manufactured using Bessemer process?
Answer - Steel

28. What is oil of Vitriol?
Answer - Sulphuric Acid

29. The transformer works on which principle:
Answer - Electromagnetic Induction

30. What is the Name of the pigment which helps animal to see in dim light?
Answer - Rhodopsin


31. Who is the present Governor of Reserve Bank of India?
Answer - Raghuram Rajan

32. World's largest Bird Statue is built in Jatayu Nature Park. In which place of Kerala, it is built?
Answer - Chatayamangalam

33. Which country was defeated by India to win her Seventh Crown in SAF Games?
Answer - Afghanistan (options wrong)

34. Present Jnanspeed winner Raghuveer Chaudhari is a popular writer in ____ language
Answer - Gujarati

35. Who among the following was appointed as CEO of NITI AYOG?
Answer - Amithabh Kanth

36. Who got the Dr. Sukumar Azhikode Thatwamasi Endowment' for this year?
Answer - Dr. T.M. Thomas Issac

37. 'Miss World' Miriya Lalguna Roso belongs to which the following country?
Answer - Spain

38. Who cored 1009 runs in one innings, in the Bhandari Trophy under-16 Inter School Cricket?
Answer - Pranav Dhanvade

39. Which of the following work won the 'Odakkuzhal Award' to S. Joseph?
Answer - Chandranodoppam

40. Recently deat Mufi Muhammed Sayyid was the Chief Minister of _____ State
Answer - Jammu Kashmir

41. What is a Republic?
Answer - In a democracy, the head of the state is either directly or indirectly elected by the people

42. What is the total length of NH49 (Kochi to Dhanushkodi)?
Answer - 440 KMS

43. Who was the Chairman of Nehru Committee Report?
Answer - Motilal Nehru

44. Who was the first martyr in First Indian Independence War 1857?
Answer - Mangal Pande

45. Swami Vivekananda delivered his famous Chicago Speech in:
Answer - All options wrong (1893 September 11)

46. Which is tree generally grown for forestation?
Answer - Teak

47. In which river Bhakra Nangal Dam is situated?
Answer - Sutlej

48. Which was the first linguistic state in independent India?
Answer - Andhra Pradesh

49. The literacy rate of India is:
Answer - 75%

50. What is the official name of India?
Answer - Republic of India

51. What is the name of rain water harvest programme organised by Kerala Government?
Answer - Varsha

52. Where is Kerala coconut research station situated?
Answer - Kayamkulam

53. K.S.E.B was formed in the year:
Answer - 1957

54. Gaythripuzha is the tributary of which river?
Answer - Bharatha Puzha

55. In which district Mangalavanam, the smallest wild life sanctuary in Kerala situated?
Answer - Ernakulam

56. The original name of Vagbhatanandan, the famous social reformer in Kerala?
Answer - Kunji Kannan

57. Who founded Jatinasini Sabha?
Answer - Anandatheerthan

58. Who wrote the famous book 'A short History of the Peasant Movement in Kerala?
Answer - EMS Namboothirippad

59. Kochi Rajya Praja Mandalam was formed in the year:
Answer - 1941

60. Who founded 'Ananda Mahasabha' in 1918?
Answer - Brahmananda Sivayogi

61. Who is the present CAG?
Answer - Shashi Kant Sharma

62. Who is the Chairperson of Kerala State Vanitha Commission?
Answer - KC Rosakutty

63. Which Constitutional Amendment made right to free and compulsory education as a fundamental right?
Answer - 86th

64. The Public Service Commission in India, as the Union Public Service Commission was first called, was established in the year:
Answer - 1926

65. The National Human Rights Commission was established in the year:
Answer - 1993

66. Who is the Chairman of the Rajya Sabha?
Answer - The Vice- President

67. In which year the National Development Council (NDC) was established?
Answer - 1952

68. Which of the following Article of the constitution deals with the Fundamental Duties of the Indian Citizens?
Answer - Article 51A

69. The authority to issue 'Writs' for the enforcement of Fundamental Rights rests with:
Answer - The Supreme Court and High Courts

70. The Fundamental Rights of the Indian Citizens are enshrined in:
Answer - Part III of the constitution

71. The indirect form of 'Do you like comics?' she asked me. is:
Answer - She asked me whether I like comics

72. Milk is ____ in proteins and minerals
Answer - rich

73. In which part of the question is the mistake
Answer - and not no one else

74. Who was living a long time ago

75. The problem was ____ difficult that I could not solve it.
Answer - So

76. Germany is ____ European country.
Answer - a

77. I was going ____ the documents last evening.
Answer - Through

78. The passive form of "This shop sells all the vegetables" is
Answer - All the vegetables are sold in this shop

79. It was raining when I _____ home yesterday.
Answer - reached

80. Let us go for a walk:
Answer - Shall we?

81. Which plan was called as Mehalnobis plan named after the well-known economist?
Answer - Second plan 1956 to 61

82. To change negative family and community attitudes towards the girl child at birth and towards her mother is the prime objective of:
Answer - Balika Samridhi Yojana

83. Which programme is launched on the lookout for the 'poorest of poor' by providing them 35 kilograms of rice and wheat at Rs. 3 and Rs. 2 per kg. respectively?
Answer - Antyodya Anna Yojna

84. This is a comprehensive housing scheme launched with a view to ensure the integrated provision of shelter sanitation and drinking water. The basic objective of the programme is to improve the quality of life of the people as well as the overall habitat in rural areas:
Answer - Samagra Awas Yogna

85. Mahila Samridi Yojana was started in 1998 on the day of:
Answer - Gandhi Jayanthi

86. The ____ was launched in December 2001 to ameliorate the conditions of the urban slum dwellers living below the poverty line without adequate shelter.
Answer - Valmiki Ambedkar Awas Yojana

87. Kudumbashree mission was launched on May 17th 1998 by our former Prime Minister:
Answer - Sri AB Vajpai

88. Jawhar Rozgar Yona was launched in April 1st 1989 by combining the two programmes:
Answer - NREP, RLEGP

89. Anganwadi centres are functioning under the programme:
Answer - ICDS

90. Who is the implementing officer at district level responsible for the monitoring and supervision of national food for work programme?
Answer - District Collector

91. The brain in any computer system is :
Answer - CPU

92. The inventor of world wide web:
Answer - Tim Berner's Lee

93. '.mpg' extension refers usually to what kind of file?
Answer - Animation/movie file

94. A device that modulates signals to encode digital information and demodulates signals to decode the transmitted information:
Answer - Modem

95. Codes consisting of light and dark marks of various thickness which may be optically read is known as:
Answer - Bar Code

96. An attempt to criminally and fraudulently acquire sensitive information, such as usernames, passwords and credit card details, by masquerading as a trustworthy entity is an electronic communication is termed as:
Answer - Phishing

97. A computer program that is used to convert an assembly language to machine language is:
Answer - Assembler

98. Who is considered to be the first programmer?
Answer - Ada Lovelace

99. Name the Act that governs the internet usage in India:
Answer - The Information Technology Act, 2000

100. An attempt to make a computer resource unavailable to its intended users is called:
Answer - Denial of service attack

[ views]
Kerala PSC University Assistant Solved Questions Paper examination held on 24 May 2016 Kerala PSC University Assistant  Solved Questions Paper examination held on 24 May 2016 Reviewed by Kerala Boys on 3:08 AM Rating: 5

Subscribe on YouTube

Powered by Blogger.