ads slot

Kerala PSC Solved Paper Women Sub Inspector exam held on 28 May 2016

Kerala PSC Solved Paper Women Sub Inspector exam held on 28 May 2016, Category No. 075/2016 Paper Code - D

1. The capacity of a cubical mug is 1 Litre. The Length of its edge is:
Answer - 10 cm

2. Find the compound interest of Rs. 8,000 for 1 1/2 years at 10% per annum if interest is being calculated half yearly:
Answer - 1261

3. My mother is twice is as old as my brother. I am 5 year younger to my brother, but 3 years older to my sister. If my sister is 12 years of age how old is my mother?
Answer - 40

4. The price of an article has been increased by 25%. By how much percent must this new price be decreased to retain its former price?
Answer - 20

5. The HCF and LCM of two numbers are 12 and 216 respectively. If one of number is 108, find the other number:
Answer - 24

6. Which one of the following is prime number?
Answer - 2

7. John makes a profit of 12% by selling the article of Rs. 448. Calculate the cost price
Answer - 400

8. Find the value of 'p' for which 3,5,p+5,25 are in proportion:
Answer - 10

9. 'A' can complete a piece of work in 10 days. 'B' can complete the same piece of work in 15 days. If they work together is how many days will the work be completed?
Answer - 6

10. Sachin runs at 5/4th of his usual speed and reached the playground 5 minutes earlier. What is the usual time?
Answer - 25

11. A boy goes south, turn right, then right again and then goes left. In which direction he is now?
Answer - West

12. Arrange the given words in the sequence they occur in the dictionary:
1. precede 2. precision 3. precise 4. precept 5. preach 6. prelude
Answer - 5,1,4,3,2,6

13. If i was Saturday on 17th December 1982, what will be the day on 22nd December 1984?
Answer - Sunday

14. A lady drives a car for 15km to the west from the radio station. Then she turns left and goes 10 km. After this she surns right and goes for 18km. Now in which direction is she going:
Answer - West

15. Find the next number in the series:
4,7,10,11,22,17,46,25,____
Answer - 94

16. Identify the missing term:
TYU, NSO, HML, ____
Answer - BGC

17. Find the odd man out:
5,9,17,35,65,129
Answer - 35

18. Pointing towards a lady, Leela said 'She is the daughter of the woman who is the husband ofm mother'. How is the lady related to Leela?
Answer - Aunt

19. Give the antonym of the word 'adversity':
Answer - prosperity

20. If PROSE is coded as PPOQE, how is LIGHT coded?
Answer - LGGFT

21. One 'Pico meter' equal to :
Answer - 10-12 m

22. The image of an object formed on the retina of human eye is:
Answer - Real and inverted

23. On which of the following scales of temperature, the temperature is never negative:
Answer - Kelvin

24. A person is comfortable while sitting near a fan in summer because:
Answer - Rate of evaporation increases

25. A fuse wire is characterized by:
Answer - High resistance and low melting point

26. A man pushes a metal block and fails to displace it. He does:
Answer - no work at all

27. The minimum number of geostationary satellites needed for global communication is :
Answer - 3

28. The working principle of Optical Fiber Cable (OFC) is:
Answer - Total internal reflection

29. The concept of radio transmission was first demonstrated by the famous India:
Answer - J.C. Bose

30. Which of the following unit is a fundamental unit?
Answer - Second

31. The Indian Scientist who won the Japan's highest honour 'Order of the Rising Silver Star":
Answer - Prof. CNR Rao

32. Who wrote the theme song of 'Run Kerala Run' in connection with National Games :
Answer - ONV Kurup

33. The name of Single Window Portal started by India for Educational loan and School :
Answer - Vidya Lakshmi

34. The third greatest attraction in the world as per the survey conducted by famous website 'Trip Advisor':
Answer - Taj Mahal

35. Who among these politicians use an adapted motor vehicle dubbed as the Ratham?
Answer - NT Rama Rao

36. With reference of Educational Degree, what does Ph.D stand for?
Answer - Doctor of Philosophy

37. Who is the Brand Ambassador of the Programme 'Make in Kerala'?
Answer - Mammotty

38. Which Article recently dismissed from the IT Act?
Answer - 66A

39. Which country is the 123rd member country in the International Criminal Court?
Answer - Palestine

40. The newly formulated International Front to fight against global warming:
Answer - V20

41. The British introduced Dyarchy in major Indian Provinces by the Act of:
Answer - 1919

42. The main venue of the Salt Satyagraha in Kerala was :
Answer - Payyannur

43. The Indian National Congress adopted a resolution on Fundamental Rights and policy at its ____ session.
Answer - Karachi

44. Who among the following was involved with the foundation of the Deccan Education :
Answer - Bal Gangadhar Tilak

45. Gandhi wrote Hind Swaraj in Gujarati in:
Answer - 1909

46. The narrow stretch of land that connects peninsular India with north eastern state is called:
Answer - Siliguri Corridor

47. Boundary demarcation line between India and Pakistan is known as the :
Answer - Radeliffe Line

48. Srirangapattana is a river island located on the river:
Answer - Kaveri

49. Black soil is seen in ____ district of Kerala.
Answer - Palakkad

50. Bhagat Singh was convicted to death in ____ case.
Answer - lahore Conspiracy

51. Name the place in which Narayana Guru founded a Advaita Ashramam in dedicating to the principle of Om Sahodaryam Sarvatra:
Answer - Aluva

52. Who wrote the play Adukkalayil Ninnu Arangathekku?
Answer - VT Bhattathiripad

53. In which year Ayya Vaikundar was born in Swamithoppu?
Answer - 1809

54. Name the work written by Kumaranasan from the inspiration of Edwin Arnold's Asia:
Answer - Buddha Charitha

55. Name the river mentioned by Kautilya in his Arthasasthra:
Answer - Churni

56. Puralimala was situated in which Taluk?
Answer - Tellicherry

57. Who was the founder of Ananda Maha Sabha?
Answer - Swami Sivayogi

58. Which was the original name of 'Thycaud Ayya Swamikal'?
Answer - Subbarayan

59. Who wrote the song Koottiyoor Ulsavapattu?
Answer - Vagbhatananda

60. Who wrote the famous work Jathikummi?
Answer - Pandit Karuppan

61. The Chairman of the Constituent Assembly of India:
Answer - Dr. Rajendra Prasad

62. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by:
Answer - President

63. The present Home Minister of India is:
Answer - No Answer

64. Which schedule of the Indian Constitution is dealing with Panchayat Ray system?
Answer - 11th

65. The Article of the Indian Constitution that deals with Right to Constitutional remedies
Answer - Article 32

66. The International Human Rights Day is observed on:
Answer - 10 December

67. The Chairman of the National Human Rights Commission in India:
Answer - No Answer

68. The Protector of the rights of citizens in a democracy:
Answer - Judiciary

69. Who said "Man is born free but he is everywhere in chains"?
Answer - Rousseau

70. Article lays down that there shall be a Public Service Commission for the union and Service Commission of each states:
Answer - Article 315

71. What is the antyonym of predecessor?
Answer - successor

72. Reported speech : "Which country do you come from?" said Ram.
Answer - Ram asked which country I came from

73. Yesterday I met ____ European at the beach.
Answer - a

74. What is the active form of : The criminal was arrested by the police:
Answer - The police arrested the criminal

75. We shall go for a walk when it ___ raining.
Answer - stops

76. The burglars entered the house ___ the owner's absence.
Answer - during

77. You must attend _____ his instructions.
Answer - to

78. We have plenty of time ____?
Answer - haven't we

Direction (Q.No. 79 & 80): Which part of the section is wrong?
79. Do you think he is getting more worser day by day?
Answer - more worser

80. Kolkota is standing on the river Hoogly.
Answer - is standing

81. Which colour of ration card is issued to Antyodaya beneficiaries?
Answer - No Answer

82. PMAGY implements which type of village?
Answer - darsh gram

83. Which Yojana aims to assist educated unemployed youth to set up Self ventures?
Answer - PMRY

84. Number of diseases covered by Integrated Child Development Scheme :
Answer - 6

85. Antyodaya Anna Yojana was launched by NDA Government on:
Answer - 25 December 2000

86. Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana is previously known as
Answer - IRDP

87. The Balika Samridhi Yojana will cover girl children who are born or after:
Answer - 15 August 1997

88. Kudumbasree was introduced by the Government of:
Answer - Kerala

89. A scheme introduced under the name of Indira Gandhi is:
Answer - Indira Awaas Yojana

90. Pradhan Mantri Adharsh Gram Yojana was launched by ____ government :
Answer - UPA

91. GUI refers to:
Answer - Graphical User Interface

92. Computers use the ____ number system to store data and perform calculation :
Answer - Binary

93. Spim is:
Answer - Unsolicited e-mails

94. What protocol is used between e-mail servers?
Answer - SMTP

95. The first generation computers used ____ for circuitry
Answer - Vacuum Tubes

96. A byte consists of how many bits?
Answer - Eight

97. Internet works on:
Answer - Packet switching

98. Cyberslacker is:
Answer - Member of an organization using its internet resources for non work

99. Speed of the modem is measured in:
Answer - Bits per second

100. Which of the following languages is used for Artificial Intelligence?
Answer - Prolong

[ views]
Share on Google Plus

About Kerala Boys

This is Kerala Boys new KERALAPSCGK.COM which is an exam preparation platform that provides you unlimited practice options, online tests along with conceptual content, developed and designed by Santhosh Nair