ads slot

Kerala PSC : Solved Paper, Vocational Teacher - Civil Construction & Maintenance (VHSE)

Kerala PSC : Solved Paper, Vocational Teacher - Civil Construction & Maintenance (VHSE)

1. The first staff reading is taken after the level is setup is called
Answer - Back sight

2. In coastal region minimum grade of concrete for RCC as per IS 456-2000
Answer - M30

3. The number of plastic hinges necessary to convert a beam fixed at one end and propped at other end is
Answer - 2

4. The bitumen grade 80/100 indicates
Answer - Penetration

5. The maximum limit of super elevtion for plan terrin as per IRc recommendations is:
Answer - 1 in 10

6. A simply supported beam carries a working live load of 2.5 kN/m and dead load is 3.5 kN/m. The design load for limit state of collapse is:
Answer - 9 kN

7. Standard EDTA solution is used to determine:
Answer - Hardness in water

8. For a bar of diameter 'd' the anchorage value of hook is:
Answer - 16d

9. The ability of material to absorb large amount of energy is:
Answer - Toughness

10. The unit in which both sedimentation and digestion process of sludge take place simultaneously is
Answer - Lmhoff tank

11. In the theory of plastic bending of beams, the ratio of plastic moment to vield moment is:
Answer - Shape factor

12. Camber on highway pavement is provided to take care of
Answer - Drainage

13. Fine aggregate confirming of which one is not recommended for making reinforced concrete:
Answer - Zone IV

14. The quality of Gypsum added in cement varies from 2 to 3% wil depend upon the quantity of:
Answer - C3A in cement

15. Strain Energy per unit volume is called:
(a) Resilience (b) Proof resilince (c) Bulk resilience (d) None of these
Answer - None of these

16. Bond between steel and concrete ensures:
Answer - Strain compatibility

17. Rapid curing cutback bitumen is produced by lending bitumen with:
Answer - Benene

18. The relationship between the lenght (l) and radius (r) of an ideal transition curve is given by:
Answer - l a 1/r2

19. The minimum dissovled oxygen content (ppm) in a river necessary for the survival of aquatic life is :
Answer - 4

20. Spire test is used for adjustment of
Answer - Horizontal axis

21. The ratio of shear stress to shear strain is constant within elastic limit is called
Answer - Modulus of rigidity

22. In trignometric leveling combined correction is :
Answer - 0.0673 D2m

23. The increase in metacentric height :
Answer - Increase stability

24. What is the angle between two plane mirrors of an optical square?
Answer - 45°

25. Characteristics compressive strength of concrete is :
Answer - The same as the average cube strength

26. Distances are measured with instruments that rely on progagation, reflection and subsequent reception of eighter radio, visible light or infra red waves by:
(a) Geodimeter (b) Telluro meter (c) Distomat (d) All of these
Answer - All of these

27. Coagulation - flucculation with lum is performed:
Answer - Before rapid sand filtration

28. Three point problem can be solved by:
(a) Graphical method (b) Tracing paper method (c) Trial and error method (d) All of these
Answer - All of these

29. The mass production of railway sleepers can be done with:
Answer - Hoyer system

30. A pre-stressed concrete beam is loaded with two point loads. The profile of cable is laid based on the load balancing concept, the shpe of profile is:
Answer - Trapezoidal

31. For a station to be free of local attraction:
Answer - Fore and back bearings of line should differ by exactly 180°

32. Closed contours with higher value inside represent a :
Answer - Hill

33. Consistency index for a clayey soil is [Liquid limit = LL, Plastic Limit = PL, Plasticity index = PI and natural water concnet = WI:
Answer - LL-W/PI

34. In a cantilever beam, if the length is doubled while keeping the cross section and the concentrated load acting at the free end is same, the deflection at the free end will increase by:
Answer - 8 times

35. In leveling height of instrument is :
Answer - Elevation of plane of collimation

36. Roof truss is provided when the span is:
Answer - more than 5 m

37. A10 cm theodolite means that:
Answer - Diameter of the graduated circle of its lower plate is 10 cm

38. A column of length L, one end fixed, at other end lateral displacement and partial rotation. The effective length of column is:
Answer - 1.5 L

39. The expected life of cement concrete floor is taken as:
Answer - 10 years

40. The boundaries between the pavement and shoulder or foot paths are called:
Answer - kerbs

41. Vertical windows built on sloping sides of a pitched roof:
Answer - Dormer window

42. If 20m arc length is the basis for the degree of curve then radius of curve is:
Answer - 1146/D meters

43. A pin jointed plane frame with 'n' number of members and 'j' number of joints will be stable:
Answer - n=2j-3

44. The permissible shear stress in concrete for beams without shear reinforcement depends upon:
Answer - Grade of concrete and percentage of tension reinforcement

45. The minimum grade of concrete used for post-tensioning system is:
Answer - M30

46. A thin cylindrical vessel of internal diameter 'd' and thickness 't' subjected to fluid pressure 'p' longitudinal stress is:
Answer - pd/4t

47. Reciprocal leveling eliminates the effect of:
(a) Errors due to curvature of earth (b) Errors due to atmospheric refraction (c) Errors due to line of collimation (d) All of these
Answer - All of these

48. Pile caps are used on a group of piles to:
Answer - Spread the vertical and horizontal loads to all the piles

49. According to IS 456-2000, maximum compressive stress in concrete for design purpose is taken as :
Answer - 0.446 fck

50. The relative density of a soil having maximum dry density rd(max) = 2 minimum dry density 1.2 and normal density is 1.6:
Answer - 62.5%

51. If the uniformity coefficient Cu=9 and coefficient of curvature Cc=1 for a soil then D30/D10 for the soil is:
Answer - 3

52. The whole circle bearings of line AB and BC are 60° 15' and 150° 30'. What is the included angle ABC between the lines AB and BC :
Answer - 89° 45'

53. The distance from two point on a photographic point to the principal line are 68.24mm to left and 58.48mm to the right. The angle between the two points measured with a transit theodolite is 44° 30'. Focal length of the lens is equal to:
Answer - 154.7 mm

54. It is proposed to put in a circular curve of 20 chains radius with transition curves 3 chains long at each end. The total deflection angle of the combined curve is 40° 30'. The total tangent length in chains is:
Answer - 8.882

55. Which of the following figure are equal to one acre?
Answer - 10 sq. Gunter's chain

56. A cylindrical shell is 3m long and 1000 mm internal diameter and 15 mm thickness is subjected to an internal pressure of 1.5 N/mm2. The maximum shear stress developed in N/mm2 is:
Answer - 12.5

57. Slenderness ratio of a 5 m long column fixed at both ends and having a circular cross section with dia 10 cm is:
Answer - 100

58. The shape factor of rectangular section:
Answer - 1.5

59. Negative float can occur in case of:
Answer - Super critical activity

60. Sea water has a total dissolved solids concentration of about:
Answer - 36000 mg/litre

61. Maximum value of strain hardening modulus occurs:
Answer - during first half of strain - hardening curve

62. A 30 m metric chain is found to be 10 cm too short throughout a measurement. If the distance measured is recorded as 300 m. What is the actual distance?
Answer - 299 m

63. The unknown multiples or independent constants used for finding most probable values of unknown are known as:
Answer - correlates

64. The photographic coordinates of pt A is +8.48 mm and -16.38 mm. The focal length of the lens is 120.80 mm. Azimuth of the camera axis is 10° 53'. Azimuth of B is:
Answer - 14° 53'

65. The void ratio and specific gravity of a soil are 0.65 and 2.72 respectively. The degree of saturation in percent corresponding to water content of 20% is:
Answer - 83.7

66. Auxiliary theodolite station near an inaccessible main triangulation station:
Answer - Satellite station

67. The maximum and minimum number of steps in a flight is equal to:
Answer -12 and 3

68. What is the angle of intersection of a contour and a ridge line?
Answer - 90°

69. If stiffness of a metal increases its ductility:
Answer - Decreases

70. Temporary hardness in water is caused by the presence of:
Answer - Bicarbonates of Ca and Mg

71. A header bond is usually used for:
Answer - One brick wall

72. Endurance limit of a metal is determined by:
Answer - Fatigue test

73. An instrument is used to measure distance, horizontal angle and vertical angle:
Answer - Total station

74. For steel grade fy=415N/mm2 the value of xu max/d is:
Answer - 0.48

75. A depression formed in a surface layer longitudinal to the road by the wheels of travelling vehicles is called:
Answer - Rut

76. Two and a half brick thickness of wall is roughly equal to:
Answer - 50 cm

77. In this process the soil particles are forced to move closer together by pounding action:
Answer - ramming

78. White cement contains the following ingredient in least amount?
Answer - Iron oxide

79. Brick should have a minimum compressive strength of:
Answer - 10 N/mm2

80. According to limit state of collapse values of partial safety factor for steel and concrete are
Answer - 1.15 and 1.5

81. The author of the novel 'Agnisakshi':
Answer - Lalithambika Antharjanam

82. Who established Ananda Mahasabha:
Answer - Brahmananda Sivayogi

83. KP Keshava Menon is the founder of which popular news paper in Kerala :
Answer - Mathrubhumi

84. Which among the following award was not receive by Vaikom Muhammed Basheer?
Answer - Jnanpith Award

85. Which among the following is not the work of SK Pottekkad?
Answer - Kayar

86. From which country India borrowed the concept of preamble of Indian Constitution:
Answer - USA

87. 'Right to Education Act' included, in which article:
Answer - Article 21 (A)

88. In which year Dr. APJ Abdul Kalam received Bharat Ratna:
Answer - 1997

89. Who was the Indian shuttler to win silver medal in 2015 World Badminton Championship?
Answer - Saina Nehwal

90. The programme aims to provided housing for the rural poor in India:
Answer - Indira Awaas Yojana

91. In which year university of Travancore established?
Answer - 1937

92. Who prepared the first authentic book in Malayalam Grammar?
Answer - Hermann Gundert

93. The scheme aims at opening a zero balance bank account for every Indian family:
Answer - Jan Dhan Yojana

94. Who founded the organization vaala samudaya parishkarani sabha?
Answer - Pandit KP Karuppan

95. Which among the following was the organization of vaikunta swami?
Answer - Samatva Samaan

96. Kuttamkulam Sathyagraha associated with which temple:
Answer - Koodalmanikyam Temple

97. The protest against the policy of appointing outsiders to Travancore service known as:
Answer - Malayali Memorial

98. The news paper starte by Vakkom Maulavi in 1905:
Answer - Swadeshabhamani

99. The father of the library movement in Kerala :
Answer - PN Paniker

100. The first woman in India to became a high court judge:
Answer - Annachandy
Share on Google Plus

About Kerala Boys

This is Kerala Boys new KERALAPSCGK.COM which is an exam preparation platform that provides you unlimited practice options, online tests along with conceptual content, developed and designed by Santhosh Nair