ads slot

Kerala PSC - Solved Paper - Librarian Grade IV (State Central Library)

Kerala PSC - Solved Paper - Librarian Grade IV (State Central Library)
Kerala PSC - Solved Paper - Librarian Grade IV (State Central Library) Exam held on 12 Apr 2016, Paper Code - A

1.  A book printed before 1501 is known as:
Ans: Incunabula

2.  Delhi Library Association is the publisher of:
Ans: Indian Press Index

3.  Documentation Research and Training Centre is located at:
Ans: Bangalore

4.  In which year the Kerala Grandasala Sangham was formed?
Ans: 1945

5.  International Institute of Bibliography (IIB) was the initial name of:
Ans: FID

6.  Library of Congress was founded in the year:
Ans: 1800

7.  NASSDOC is developed by:
Ans: ICSSR

8.  NISCAIR is the publisher of:
Ans: Indian Science Abstract

9.  Peter Lazer developed:
Ans: NISSAT

10.  SENDOC is located at:
Ans: Hyderabad

11.  The chairman of the Library committee appointed by UGC in 1957 was:
Ans: S.R.Ranganathan

12.  The Five Laws of Library Science of S.R.Ranganathan was first published in:
Ans: 1931

13.  'Best reading for the largest number at the least cost' is the book selection principle suggested by:
Ans: Dewey

14.  Bottom card and Top card is used in:
Ans: Kardex

15.  Conscience box is used in libraries for collecting:
Ans: Overdue fine

16.  GOC stands for:
Ans: Good Offices Committee

17.  The Raja Rammohan Roy Library Foundation is located at:
Ans: Calcutta

18.  Universal Availability of Publications is a programme of:
Ans: IFLA

19.  UNESCO Public librar manifesto was first published in:
Ans: 1949

20.  Which state enacted public library legislation in India first?
Ans: TamilNadu

21.  World Library and Information Congress is regularly organised by:
Ans: IFLA

22.  A government grant of exclusive priviledge on a new invention for a term of years is called:
Ans: Patent

23.  In which year Trivandrum Public Library (presently the Kerala State Central Library) was established?
Ans: 1829

24.  Job evaluation is the process of:
Ans: Fix the salary of a job

25. Method of Details is a method used in libraries for:
Ans: Financial estimation

26.  Morocco leather is made from:
Ans: Goat

27.  PPBS stands for:
Ans: Planning Programming Budgeting System

28.  The acronym POSDCORB is devised by:
Ans: L.Gulick

29.  The serial number against which the details of the book are recorded in the official register of the library is called:
Ans: Accession Number

30.  Three Card System is used for:
Ans: Registration of periodicals

31.  Periodical published in every three months is called:
Ans: Quarterly

32.  ARIST stands for:
Ans: Annual Review of Information Science and Technology

33.  Asian Recorder is a :
Ans: News Digest

34.  CAS stands for:
Ans: Current Awareness Service

35.  UNISIST is a programme sponsored by IFLA and:
Ans: ICSU

36.  Glossary of library terms is published by:
Ans: America Library Association

37.  Guide of Literature is treated as a:
Ans: Tertiary source

38.  Indicative abstract is:
Ans: An outline of a document

39.  A website where entries are written in chronological order is called:
Ans: Blog

40.  CDS/ISIS is a software developed by:
Ans: UNESCO

41.  ENIAC is known as:
Ans: First Generation computer

42.  Journal of Documentation is published from:
Ans: UK

43.  Index India is published by:
Ans: Rajasthan Library Association

44.  The concept of Selective Dissemination of Information (SDI) service was coined by:
Ans: H.P.Luhn

45.  The term of a patent granted in India is:
Ans: 20 years

46.  Union Catalogue of Scientific Serials in India is compiled by:
Ans: INSDOG

47.  Which one is a geographical source?
Ans: Gazetter

48.  Who released the first issue of the Indian National Bibliography (1957)?
Ans: Jawaharlal Nehru

49.  World of Learning is a/an:
Ans: Encyclopaedia

50.  The Cumulative Book Index is published by:
Ans: Wilson Book Publishing Co.

51.  ERNET is implemented by:
Ans: Department of Electronics, Government of India

52.  Library and Information Science Abstract (LISA) is publisehd by:
Ans: The Library Association, London

53.  International Serial Data System (ISDS) is an information centre developed by:
Ans: UNISIST

54.  LibQual is a tool for measuring library service quality developed by:
Ans: Association of Research Libraries

55.  LIS Forum is an email discussion forum run by:
Ans: Indian Institute of Science, Bangalore

56.  Ulrich's International Periodical Directory is published by:
Ans: R.R.Bowker

57.  A 'Classification and Subject Index for Cataloguing and arrnging the books and pamphlet of a library' was the title of the first edition of:
Ans: Dewey Decimal Classification

58.  An ordinal number which fixes the position of a document relative to the other documents having the same class is called:
Ans: Book Number

59.  Biochemistry is an example of the mode of formation of subjects:
Ans: Fusion

60.  In UDC, equal to (=) sign is used to add:
Ans: Common auxiliary of language

61.  Thrishna is a CDS/ISIS based software developed by:
Ans: NISSAT

62.  Universal Decimal Classification (UDC) is an example of:
Ans: Almost faceted scheme

63.  Which one of the folowing is an open source library software?
Ans: KOHA

64.  Broad System of Ordering is a classification  system or switching language developed by:
Ans: UNISIST

65.  DDC is presently published by:
Ans: Forest Press

66.  Dictionary Catalogue Cose (1945) is devised by :
Ans: S.R.Ranganathan

67.  The Bibliographic Classification (bc) is devised by:
Ans: H.E.Bliss

68.  The connecting symbol used to add a second level Time isolate number (T2) with first level Time isolate (T1) number in Colon Classification:
Ans: Dot

69.  In FID/CCC, CCC stands for:
Ans: Central Classification Committee

70.  In which indexing system Roleoperator is used:
Ans: PRECIS

71.In ISBD (ER), ER stands for:
Ans: Electronic Resource

72.  Dublin Core is related to:
Ans: Greenstone software

73. The standard size of a catalogue card is:
Ans: 7.5*12.5 cm

74.  The first Thesarus published in the world is:
Ans: Roget's Thesaurus

75.  Which edition of Colon Classification is considered as a freely faceted classification scheme?
Ans:  Seventh edition

76.  The ISSN national centre in India is:
Ans: National Science Library, Chennai

77.  The latest ISBN number contains:
Ans: 13 digits

78.  The Remington Company of India introduced:
Ans: Kardex

79.  The terms AND,OR ,NOT used in advanced information search and retrieval are known as:
Ans: Boolean operators

80.  Science Direct is a database owned by:
Ans: Elsevier Publishers

81.  Which river is known as Nile of Kerala?
Ans: Bharathapuzha

82.  Who established Atmavidya Sangham?
Ans: Vaghbhadanandan

83.  Who won the MV Pylee Award 2016?
Ans: Janey James

84.  In which year the Ninth Schedule was added to the Indian Constitution?
Ans: 1951

85.  Identify the field to which Mr. Anil Ganguly is related?
Ans: film

86.  Which of the following was the centre of Salt Satyagraha in Kerala during the civil Disobedience Movement?
Ans: Payyannur

87.  Which of the follwoing Fundamental Rights has been deleted by 44th amendment bill?
Ans: Right to Property

88.  Who wasthe first Harijan  member of Srimoolam Prajasabha?
Ans: Ayyankali

89.  English is the official language of which of the following state?
Ans: Nagaland

90.  Identify the part of the Indian Constitution which reflects the mind and ideals of the framers:
Ans: Preamble

91.  In which state the Flamingo Festival 2016 is organised?
Ans: Andhra Pradesh

92.  He was born in 1852. His real name was Karattu Govinda Menon. He founded the Anandmatham. Who is he?
Ans: Brahmananda Sivayogi

93.  Our Prime Minister announced 'Beti Bachao, Beti Padhao Yojna' on 22 January 2015 at:
Ans: Panipat

94.  Who is the author of the book'The Country of First Boys'?
Ans: Amartya Sen

95.  Sarkaria Commission was closely related to whichof the following area?
Ans: Central State relations

96.  Who founded Valasamudaya Parishkarani Sabha?
Ans: Pandit Karuppan

97.  Who won the Sree Chithira Tirunal National Award 2015?
Ans:T.P.Sreenivasan

98.  From which country India borrowed the scheme  of Indian Federation?
Ans: Canada

99.  International Day of the Girl Child is on:
Ans: October 11

100.  Whose autobiography is 'Ente Nadukadathal'?
Ans: Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
Share on Google Plus

About Kerala Boys

This is Kerala Boys new KERALAPSCGK.COM which is an exam preparation platform that provides you unlimited practice options, online tests along with conceptual content, developed and designed by Santhosh Nair