ads slot

Kerala PSC Solved Paper Computer Assistant exam held on 26 May 2016

Kerala PSC Computer Assistant Exam held on 26 May 2016, Paper -D

1. A major poverty eradication programme is the following:
Answer - MGNREGS

2. The largest pure water lake in India:
Answer - Wular Lake

3. Who was the founder of Prathyaksha Raksha Darva Sabha?
Answer - Poikayil Yohannan

4. Which day is observed as world population day?
Answer - July 11

5. Who gave the honorary title 'Sardar' to Vallabhai Pattel?
Answer - Mahatma Gandhi

6. Which river is related with Majuli Islands?
Answer - Brahmaputra

7. Ustad Ahmad Lahauri is the principal designer of which famous building ?
Answer - Taj Mahal

8. Which Indian State gets its name from the Pali word for Buddhist monastery?
Answer - Bihar

9. The last supper is a famous fresco painted by which great renaissance artist?
Answer - Leonardo da Vinci

10. Who won the Nobel Prize for literature in 2015?
Answer - Svetlana Alexievich

11. Who was the founder of Atma Vidya Sangham?
Answer - Vagbhatananda

12. Black soil is suitable for which crop?
Answer - Cotton

13. The oldest mountain range in India:
Answer - Aravally

14. Last formed corporation in Kerala:
Answer - Kannur

15. Who was the woman leader of Quit India Movement?
Answer - Aruna Asaf Ali

16. "Ballot is powerful that bullet" who said so?
Answer - Abrahim Lincoln

17. Whose autobiography is known as "Ente Jeevitha Smaranakal"?
Answer - Mannath Padmanabhan

18. Which river forms the boundary between North India and South India?
Answer - Narmada

19. Which of the following is known as the lungs of Nature?
Answer - Rain forests

20. Name of the agency that won the Gandhi Peace Award for the year 2014?
Answer - ISRO

21. Where is Lothal?
Answer - Gujarat

22. A special phenomenon seen only in the Arabian Sea:
Answer - Coral Reefs

23. Which latitude passes through India?
Answer - Tropic of Cancer

24. In which year Sree narayana Guru Formed SNDP Yogam?
Answer - 1903

25. Who was the first woman president of Indian National Congress?
Answer - Annie Besant

26. Which social reformer started the movement called Sadhujana Paripalana Sangham?
Answer - Ayyankali

27. Who wrote the book 'Anasthasyayude Rektha Sakshyam'?
Answer - Fr. Kuriakose Elias Chavara

28. Golder Quadrilateral is a _____ project
Answer - Road

29. Name of the instrument used in aeroplane to measure height:
Answer - Altimeter

30. Which malaylam poet was honored by the British prince in 1922?
Answer - Kumaran Asan

31. What function displays row data in a column or column data in a row?
Answer - Transpose

32. ____ Gigabytes = 1 terabyte.
Answer - 1024

33. Microsoft Office is
Answer - An application suite

34. URL stands for
Answer - Uniform Resource Locator

35. Which power point view displays each slide of the presentation as a thumbnail display?
Answer - Slide Sorter

36. To create a new folder in a window ?
Answer - Right Click + Select New folder

37. Which of the following groups consists of only input devices?
Answer - Mouse, Keyboard, Scanner

38. Inventor of Email systems is:
Answer - None of these

39. The copy command saves the content temporarily to the:
Answer - Clipboard

40. MS Excel displays the address of the active cell in the:
Answer - Status bar

41. Which of the following helps to reduce the sound while typing?
Answer -

42. Carriage Rack is set on the top of the:
Answer - Pinion wheel

43. The process of taking out more copies on a typewriter using carbon paper:
Answer - Duplicating

44. The instruction 'trans' given in a manuscript represents:
Answer - Translate

45. The abbreviation of Pound is:
Answer - Lb

46. 'Stet' written on manuscript represents
Answer - Type the matter scored off

47. The last word typed at the end of a page being repeated as the first word in the subsequent page is called :
Answer - Catch word

48. Which of the following helps in correcting the typed matter on a typewriter?
Answer - Line finder scale

49. Decrease in main spring tension in a typewriter leads to:
Answer - Jerking

50. Which pen is used for signing on a stencil paper?
Answer - Stylus Pen

[ views]
Share on Google Plus

About Kerala Boys

This is Kerala Boys new KERALAPSCGK.COM which is an exam preparation platform that provides you unlimited practice options, online tests along with conceptual content, developed and designed by Santhosh Nair