Kerala PSC - Welfare Organiser, Online Examination Solved Paper held on 10 Mar 2016

Kerala PSC - Welfare Organiser, Online Examination Solved Paper


1. Which of the following is a scalar quantity?
Answer - work

2. The colour in the outer are of a primary rainbow is
Answer- red

3. SI unit of electric current is
Answer - ampere 

4. According to Ohm's law, the relation between resistance (R), current (I) and potential difference (V) is
Answer - R=V/I

5. The statement of Newton's second law is
Answer - The rate of change of momentum of a body is directly proportional to the eternal force acting on it.

6. Which of the following device is used to reduce electric current in an a c circuit without reduction in power
Answer - Inductor

7. If a radioactive nucleus emits an alpha particle
Answer - its atomic number decreases by two and mass number decreases by four

8. The reason for the blue colour of the ocean is
Answer - scattering

9. Which of the following can be used to make rectifier
Answer - p n junction diode

10. The focal length of a convex lens is 25 cm. Then its power is
Answer - 4D

11. The chemical formula of smelling salt is
Answer - Ammonium carbonate

12. Which of the following element is most electro negative
Answer -  Fluorine

13. The size of weather baloon becomes larger and larger as it ascends up into higher altitude which gas law is applicable here
Answer - Boyle's Law

14. Which one of the following subshell is not possible
Answer - 3f

15. Bauxite is the ore of
Answer - Aluminium

16. The gas liberate when Hydrochloric Acid react with water
Answer - Hydrogen

17. The pH of pure water
Answer - 7

18. The oxydation number of sulphur in sulphuric acid is
Answer - 6

19. What is meant by MSG
Answer - Mono Sodium Glutamate

20. Organic compounds contain triple bonds between carbon atoms are called
Answer - Alkyne

21. The geographical land galapagos is connected with which of the following scientist
Answer - Charles Darwin

22. The cells organell concerned with protein synthesis is
Answer - Ribosome

23. The hormone that enable plants to bent towards the source of light is
Answer - Auxin

24. The Fluid mossaic model on the structure of plasma membrane was given by
Answer - Singer and Nicolson

25. The crossing over during meiosis occur during which phase
Answer - Pachytene

26. The Five kingdom classification on living organisms was proposed by
Answer - R H Whittaker

27. The proteinacious pigment that enables plants to light sensitive process like flowering and see germination
Answer - Phytochrome

28. The ozone umbrella is located on which layer of earth atmosphere
Answer - Stratosphere

29. The father of Green revolution in India is
Answer - Dr MS Swamynathan

30. The reticulate veination in leaf is an identifying feature of which of the following plant group
Answer - Dicotyledons

31. Nervous tissue is made up of
Answer - Neurons

32. Name the pigment present in the cone cells of eye.
Answer - Lodopsin

33. Name the male sex hormone in human beings.
Answer - Testosterone

34. Which is the most common test for identifying the presence of sugar in urine sample
Answer - Benedict's test

35. Which are the structural and functional units of human kidney
Answer - Nephrons

36. Name a disease which is spreading by direct contact
Answer - Ringworm

37. Name the ion which is very essential for blood clotting
Answer - Ca

38. Who is considered as the father of Genetics?
Answer - Gregor Mendel

39. Which is the natural coating of our teeth surface?
Answer - Enamel

40. Name the membranes which cover and protect our lungs.
Answer - Pleura

41. Identify the next number in the series 1,5,10,16,23,31....
Answer - 40

42. Identify the missing term KPA,____,MRC,NSD,OTE
Answer -

43. Which of the following is not a leap year?
Answer - 1800

44. How many times the hands of a clock will be in vertically opposite directions from 10 a.m. to 10 p.m.?
Answer - 12 Times

45. If the following series is written in the reverse order then which will be the 6th letter to the right of the 5th letter from your left?
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
Answer - P

46. If EGKPT is coded as 15789 and ALUR is coded as 2346. How is ALGUT coded?
Answer - 23549

47. 'Ancient' is related to 'Modern' in the same way 'Often' is related to
Answer - Seldom

48. If 53'-:' 31 = 2, 45'-:' 27 = 1, 69 '-:' 32 = 3 then 97'-:'26 = ?
Answer - 2

49. Identify the odd man out
Answer - JULY

50. A and B started from a fixed place. A moves 4 km to the North and turns right, then walks 6 km. B moves towards West and walks 6 km then turns to right and walks 6 km then turns to right and walks 4 km. How far A is from B?
Answer - 12
Kerala PSC - Welfare Organiser, Online Examination Solved Paper held on 10 Mar 2016 Kerala PSC - Welfare Organiser, Online Examination Solved Paper held on 10 Mar 2016 Reviewed by Kerala Boys on 2:30 PM Rating: 5

Subscribe on YouTube

Powered by Blogger.