ads slot

Kerala PSC - Solved Paper Technical Assistant (KHADI) held on 15 Mar 2016

Kerala PSC - Solved Paper Technical Assistant (KHADI) held on 15 Mar 2016

1. In weft knitting loop length controlled by
Answer - Stich can

2. A non-ionic dye which is relatively insoluble in water at room temperature
Answer - Disperse Dye

3. Mercerisation of the linen help to minimize the
Answer - Decrease in resistance to abrasion

4. The type of polymerisation used for the production of polyacrylontirile is
Answer - Radical addition polymerisation

5. Fora 1/3 twill weave, which will take least heald shaft movement
Answer - Open shed

6. Flex, jute and ramie fibres are belongs to the family of
Answer - Bast fibre

7. In an air jet weaving machine, propelling force generating for insertion of weft yarn is not depend on the
Answer - Strength of yarn

8. In finishing process combination of nitrogen and phosphorus compounds used for
Answer - Flame retardant

9. Thinnest yarn fault in classimat among the following is
Answer - 1-2

10. Pressure bar provided in a draw frame drafting for
Answer - Reducing the ressure on the fibre assembly within the drafting zoneb

11. Most of the seed coat particles are removed effectively in
Answer - Carding

12. Which of the following yarn is finest?
Answer - 10 tex

13. The fibre which has a mineral origin
Answer - Asbestos

14. The difference between the cost price and selling price
Answer - Mark up

15. The operation of twisting of long silk filament yarn called
Answer - Throwig of silk

16. Stifling of silk is the process of
Answer - Killing moth inside the cocoons by a steam or hot water

17. Design used for denim fibre
Answer - 3/1 twill

18. A silk fabric contsructed with a weft sateen figure on a warp sation or twill or plain ground called
Answer - Damask

19. Which is not a function of geotextile?
Answer - Protection

20. The fibres not used for the production of military protective clothing
Answer - polyurethane

21. The most suitable weave for ballistic protective clothing is
Answer - Plain weave

22. What are the primary colours in pigment theory?
Answer - Red, yellow, blue

23. The weave that produce longitudinal warp line in the cloth with fine sunken lines in between is called
Answer - Bedford cord

24. Function of positive feed in knitting is
Answer - Regulate the amount of yarn feed

25. If the needle is not raised and does not receive the new feed yarn, a loop form called
Answer - Miss loop

26. In a carding machine wire points arranged in opposite direction and move same direction with different speed; the action called
Answer - Crading

27. State the function of presser
Answer - To close the bread

28. Define sinker loop
Answer - The yarn connect two adjecent needle loop

29. Amount of water used for the insertion of weft in water jet loom
Answer - 0.5/0.9cc/pick

30. State the function of swing door mechanism
Answer - Regulate the feed cotton

31. The function of weft brake in projectile weaving machine is
Answer - Applies tension to weft yarn at appropriate time

32. A defect caused by hardened fluff or foreign matter into the fabric is called
Answer - Goat

33. A loom truly tremed 'automatic' must have the following mechanism in addition to the essential mechanism
Answer - Positive warp let-off motion, warp stop motion and weft replenishment motion

34. The cause for nep formation in blow room
Answer - Too high or low beater speed

35. Place many number of plies of fabric one over other and aligned length and width of fabric together is called
Answer - Spreading

36. Function of feed dog in sewing machine
Answer - Help to move the cloth forward while sewing

37. Dugdales terry motion working on the principle of
Answer - loose reed principle

38. Two or more shuttle boxes fitted with both end of loom called
Answer - Pick at will looms

39. Find the calculated production of plain loom running with 160RPM, 40 pick/inches with an efficiency of 75%
Answer - 4 inches/minute

40. Warp yarns of one shed line do not cross all the yarns of other shed line at the same time. This is called
Answer - Staggering of healds

41. A centre weft fork motion
Answer - Check presence of weft in every picks

42. The function of check strap is
Answer - Destroying the momentun of shuttle entered in shuttle box

43. In dwell of tappet period means
Answer - Healds with remain stationary

44. Temperature of the size in a sow box for cotton sizing
Answer - 92 2C

45. Primary ingredients in sizing are
Answer - Adhesives, softeners, antiseptic agents

46. In a pirn winding machine function of layer locking device is
Answer - Improve prin stabiltiy

47. The main advantage of splicing is
Answer - Uniform diameter of yarn

48. In a drum winding machine
Answer - Package RPM is decreases empty to full

49. In winding two and a half turn fully accelerated drum means
Answer - All the above

50. When succeeding coils are widely spaced on the package, it is known as
Answer - Open winding

51. In a right hand dobby first pick is controlled by
Answer - Bend feeler and bottom hook

52. Normal clearance in a parallel blade slub catcher for carded counts
Answer - 1.5 to 2 times of yarn diameter

53. Advantage of swinging blade type slub catcher over fixed blade
Answer - Cheap and esay to maintain

54. Advantage of early shedding is
Answer - Heavy wefting

55. Which one is incidental waste in weaving?
Answer - Waste from package fault

56. Narrow, bare and dense stripes running along the warp direction of fabric is called
Answer - Warp streaks

57. The depth of reed wire along the direction of warp yarn is known as
Answer - Gauge number of reed wire

58. Refractometer used for
Answer - To indicate consistency of solid contents in size pick up

59. The length and weight unit of Denier English count system
Answer - Hank of 520 yards and 1 denier

60. Count defined in Denier metric system as the
Answer - Number of one-grain weight units of yarn presents in 9000 meters

61. Heald count in a plain set is
Answer - Number of heald eyes per inches across the width

62. Reed count is the number of dents in two inches in
Answer - Stokport system

63. Tachometer used for measuring
Answer - RPM and surface speed

64. If 200 yards of cotton yarn weigh 2 grams.what is the count in Ne?
Answer - 54s

65. The calculated count determined from the total length and total weight of different count termed as
Answer - Average count

66. Find the resultant count of 8s,24s and 12s
Answer - 4s

67. If 30km of cotton yarn is 2.5kg, what is the count in French cotton system
Answer - 6sNf

68. Find the range of the followiag test results strenght in lbs -113,108,124,128,110
Answer - 20lbs

69. The whole material available for testing is called
Answer - Population

70. The ability of a fabric to assume a graceful appearannce in use is
Answer - Drape

71. Fraction of the area of the fabric covered by both warp and weft threads called
Answer - Cloth cover

72. Cover factor calculated from
Answer - Threads per inch and count of yarn

73. Uster evenness tester working on
Answer - capacitance principle

74. Circumference of wrap reel is
Answer - 1.5 yards

75.Single thread strength tester of the pendulum type lever working on the principle of
Answer - constant rate of extension

76. The relation between TPI and yarn count is
Answer - TPI=TMx '"sqrt[count]"'

77. Linters are
Answer - Short fibres adheres to cotton seed

78. Fibre quality index is given by the formula
Answer - FQI='[Lusm]/[F]

79. One lea of 20s cotton yarn consists of
Answer - 120 yards

80. Instrument not used for the measurement of bundle strength is
Answer - Arealometer

81. Micronaire value is a combination of
Answer - Fineness and maturity

82. Which is a burning characteristic of pure silk?
Answer - Burn, melt slowly when present to the flame

83. What is the corrected count of yarn?
Answer - Count of yarn corrected in standard regain

84. A yarn made with irregular profile or construction that differs from single or floded yarn called
Answer - Fancy yarn

85. Wool fibre made with a naturally occurring protein
Answer - Keratin

86. A small tangled knot of fibre often caused by fibre processing is
Answer - Nep

87. Average length of Gossypium hirsutum is
Answer - 22-24mm

88. The diatance between the nip line in related to the distribution of fibre length within the sliver called
Answer - Roller setting

89. Main contributors to thick and thin places in yarns are
Answer - Un opened fibre and drafting irregularities

90.The most important single cause for within bobbin count variation
Answer - Defective draw frame

91. Prime cause for excessive stretch in fly frame
Answer - Incorrect initial position of cone drum belt

92. Percentage of yarn produced from a given weight of bale cotton
Answer - Yan realisation

93. Common yarn objectionalbe faults in the fabric are
Answer - Thick places and neps

94. Cause for a catastrophic end breaks in spinning
Answer - Collision between balloons

95. A periodic check on fractionating efficiency have
Answer - Judge the mechanical condition of comber

96. A convenient and reliable method for estimating the loss of efficiency and its causes called
Answer - Snap reading

97. The ratio of machine production to the labour employment ratio expressed as percentage is
Answer - Productivity

98. A periodic critical examination of machine to identify mechanical condition of various parts and machine setting, which are likely to affect quality and productivity is called
Answer - RPM of doffer

99. Transfer efficiency of fibres in a carding cylinder decided by
Answer - Tooth angle in cylinder

100. The function of front plate is
Answer - To regulate the cleaning efficiency of carding machine
Share on Google Plus

About Kerala Boys

This is Kerala Boys new KERALAPSCGK.COM which is an exam preparation platform that provides you unlimited practice options, online tests along with conceptual content, developed and designed by Santhosh Nair