ads slot

Kerala PSC - Agricultural Officer Solved Paper Held on 03 Mar 2016

Kerala PSC - Agricultural Officer Solved Paper Held on 03 Mar 2016

1. Most important disease of solanaceous crops in Kerala
Answer - Bacterial Wilt

2. Preethi is a popular variety of
Answer - Bitter Gourd

3. Yellow fleshed seedless watermelon developed from Kerala Agricultural University
Answer - Swarna

4. Dioecious cucurbit crop
Answer - Coccinia

5. Richest source of Vitamin A
Answer - Drumstick leaves

6. Days taken for the germination of chilli seed
Answer - 8 days

7. Common pragagule for gladiolus
Answer - Corn

8. Most ideal jasmine species suitable for cultivation in Kerala
Answer - J. Sambac

9. Monopodial orchid commonly grown in Kerala
Answer - Vanda

10. Thornless rose rootstock developed from IIHR, Bangalore
Answer - Nishkant

11. Common propagation technique adopted for mango
Answer - Stone grafting

12. Best planting material for banana
Answer - Sword Sucker

13. Fruit crop with maximum share of production
Answer - Banana

14. Rootstock inducing dwarfness in citrus
Answer - Trifoliate orange

15. Popular white coloured seedless grape
Answer - Thompson seedless

16. Popular tender coconut variety
Answer - Chavakkad Orange Dwarf

17. In triangular system of planting with a spacing of 7.6 m, number of coconut palms accommodated in one hectare
Answer - 198

18. Leading coffee eporting country in the world
Answer - Brazil

19. King of spice
Answer - Black pepper

20. Leading turmeric producing state in India
Answer - Andhra Pradesh

21. National Seed Corporation (NSC) was established during the year
Answer - 1963

22. Breeder seeds are produced from
Answer - Nucleus seeds

23. Genetic purity of a seed means
Answer - Absence of other variety seeds

24. Maimum amount of weed seed permitted in rice seed for getting certified
Answer - 20 seeds/kg

25. Isolation distance for seed production in sorghum
Answer - 200 m

26. Unique feature of PPVFR Act (2001) not provided in UPOV Act (1991)
Answer - Registration of extant variety

27. Under UPOV 1991 Act, the criteria that a plant variety need not satisfy for production
Answer - Suitability

28. The first product in India to bag Geographical Indication
Answer - Darjeeling tea

29. In India Bio Diversity Act was enacted during the year
Answer - 2002

30. Trade Related Intellectual Property Right (TRIPs) agreement forms a part of which round of GATT
Answer - Uruguay

31. Type of selection done from a germplasm collection for the individuals with extreme phenotype of a trait
Answer - Directional selection

32. When velocity of fast neutron mutagen is reduced by hard water then it is termed as
Answer - Thermal neutron

33. 'D' genome of Tricticum aestivum is derived from which species
Answer - Aegilops tauschii

34. Yellow coloured seedless watermelon released from Kerala Agriculatural University
Answer - Swarna

35. If amle sterility of a line in hybrid seed production is maintained by altering the temperature it is known as
Answer - Two line breeding

36. Hybrid rice
Answer - CORH1

37. Average husked nut size required while selecting mother palm in coconut
Answer - 570g

38. World's first GMS based hybrid in pigeon pea
Answer - UCPH8

39. Sesamum variety released for summer rice fallow in sandy tract
Answer - Thilak

40. Multiple hybrid of tapioca
Answer - Sree Sahya

41. A BPH tolerant variety of rice
Answer - Uma

42. The pest that affects export quality of mango fruits
Answer - Nut weevil

43. Scientific anme of coconut eriophyid mite
Answer - Aceria guereronis

44. Katte disease of cardamom is caused by
Answer - Virus

45. A bio control agent used for the management of quick wilt of pepper
Answer - Trichoderma viride

46. Which of the following is a systemic fungicide?
Answer - Carbendazim

47. The trade name of copper oychloride is
Answer - Fytolan

48. Which of the new generation insecticide belongs to neonicotinoid group ?
Answer - Acetamiprid

49. The casual organism of panama wilt in banana
Answer - Fusarium oysporum

50. Drying of leaves back from the tip, curling and undulated yellowish necrosis in rice is the symptom of
Answer - Bacterial left blight

51. Vector of Yellow vein mosaic disease in bhindi
Answer - White flies

52. The fungal bio agent used for the management of coconut rhinoceros beetle
Answer - Metarhizium anisopliae

53. Yellow sticky trap is used for the management of
Answer - Aphids and white flies

54. Common predators of aphid cononies
Answer - Coccinelid beetles

55. The pest that can be controlled using Bt brinjal
Answer - Brinjal fruit and shoot borer

56. Scientific name of bittle bee is
Answer - Apis Florea

57. A viral disease that affects sericuture is
Answer - Grasserie

58. The insect vector of engue fever is
Answer - Acedes aegypti

59. Carbofuran 3G is now temporarily substituted by
Answer - Carbosulfan 6

60. The recent ban of red labeled insecticides was imposed in Kerala in
Answer - 2011

61. MO-21 the non-lodging photoinsensitive semi-tall variety suitable for Kuttanad is known as
Answer - Prathyasha

62. Nitrogen content of oil seeds is calculated by dividing the protein content by the factor
Answer - 5.85

63. The protein content of soyabean is
Answer  - 40-43%

64. The anti-nutritional factor present in the oil of rapeseed and mustard is
Answer - Erucic acid

65. The total land area required under sole cropping to give the same yields obtained in the intercropping mixture is called
Answer - land equivalent ratio

66. The bacteria used for incorporating genes in the production of golden rice is
Answer - Erwinia uredovora

67. The Indian Institute of Pulses Research is located at
Answer - Kanpur

68. The gross area under rice in Kerala
Answer - 1.98 Lakh ha.

69. The domesticated species of sugarcane is
Answer - Saccharum officinarum

70. Hybrid Napier is a hybrid of
Answer - Bajra Napier

71. The Central Research Institute for Dry land Agriculture is located at
Answer - Hyderabad

72. The process of movement of free water from the surface into the soil is called
Answer - Infiltration

73. The surface irrigation method used for irrigating most of the rice in the world is
Answer - Check basin method

74. ____ is a selective herbicide used for controlling grasses, especially Echinochloa in rice.
Answer - Cyhalofop butyl

75. The Calcium Carbonate Equivalency (CCE) of ____ is 100.
Answer - Calcite

76. Cattle which feed on ____ deficient fodder crops may develop grass tetany
Answer - Magnesium

77. The organism used for composting coir pith is
Answer - Pleurotus

78. Chlorimuron ethyl + Metsulfuron methyl is a herbicide used in areas where ____ weed is a problem
Answer - Marselia

79. Decrease in water potential caused by the adsorption of water to soil surface is called
Answer - Matric potential

80. The first reported occurrence of herbicide resistance in India was that of the weed ____ in wheat to Isoproturon.
Answer - Phalaris minor

81. Who was the power to dissolve the Lok Sabha?
Answer - President

82. The writer who won the Kendra Sahitya Academy award 2014?
Answer - Subhash Chandran

83. Who is the author of the book 'Voice from Chernobill'?
Answer - Swetlana Alaxeevich

84. The Jnana Pita Award was given for the first time in
Answer - 1965

85. Who was the editor of the Journal 'Mitavadi'?
Answer - C. Krishnan

86. The British Governor who issued orders permitting Channar women to weal Jacket and Pinafore - Lord Haris

87. Who was the founder of 'Atma Vidya Sangam'?
Answer - Vagbhadananda

88. The Temple Entry Proclamation in Kochi was issued in the year
Answer - 1948

89. The present number of Block Panchayaths in Kerala
Answer - 152

90. Which is the 11nd Railway line in Kerala? - Tirur
Answer - Kuttippuram

91. The science deals with the study about snakes is known as
Answer - Ophelology

92. Which is the largest taluk in Kerala ?
Answer - Eranad

93. Which among the following metals is known as 'Quick Silver'
Answer - Mercury

94. Which day is celebrated as International non-violence day by the UNO
Answer - October 2

95. The head quarters of National Intelligence Agency in Kerala
Answer - Kochi

96. The first Indian state to get Nirmal Gram Award
Answer - Sikkim

97. Which state has the largest coast line in India
Answer - Gujarat

98. National emergency can be declared by the president only
Answer - On ground of internal disturbance

99. The idea of constitution of India was first of all given by
Answer - MN Roy

100. Who was the first elected vice president of India?
Answer - Dr. Zakkir Hussain
Share on Google Plus

About Kerala Boys

This is Kerala Boys new KERALAPSCGK.COM which is an exam preparation platform that provides you unlimited practice options, online tests along with conceptual content, developed and designed by Santhosh Nair